24 Ianuarie 2011
- Data publicării
- Comentarii
- 1
- Trackbacks
- 0
Ieri, m-am întrebat cum sărbătoresc sucevenii Unirea Principatelor Române. Așa că, mi-am luat aparatul de fotografiat și am pornit prin oraș.
Singurul loc care mi-a amintit de Mica Unire a fost Muzeul de Istorie. La intrare am fost întâmpinat cu Hora Unirii a lui Vasile Alecsandri, iar apoi, la câțiva metri distanță, am admirat portretele imense ale Mariei și Alexandru Ioan Cuza, despărțite de Drapelului Unirii, cel care era arborat pe reședința domnească de la Ruginoasa.
La etaj, în camerele muzeului specifice perioadei unirii, muzeograful Dan Petrovici le povestea tinerilor despre importanța acesteia, iar într-unul din colțurile clădirii se putea admira o expoziție de desenele realizată de preșcolarii grupei pregătitoare Spiridușii de la Grădinița cu Program Prelungit Numărul 7.
Cu toate că am vizitat de nenumărate ori muzeul, îmi face plăcere să o iau de la capăt de fiecare dată.
Apoi, am prins o grevă a militari disponibilizaţi, în rezervă şi în retragere care au protestat faţă de recalcularea şi diminuarea pensiilor militare. S-a huiduit, s-au citit discursuri, iar nemulțumirile au curs pe bandă rulantă.
Aș fi vrut să ajung și la evenimentul organizat de Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava, dar între timp mi-am pierdut răbdarea.
Și cam atât. Nu am văzut nici măcar un drapel în plus pe străzile Sucevei… Se pare că au rămas puțini cei care mai au timp de istorie…
Promo
Camil
Un imbecil portocaliu şi cuvântul nu e dur, îmi spunea că noi „bucovinenii” sărbătorim Unirea pe 28 noiembrie, nu pe 24 ianuarie. Mă întreb acum oare cei din Burdujeni, care nu a fost niciodată în Bucovina şi care reprezintă 1/3 din populaţia Sucevei, oare ce sărbătoresc?