Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Cursuri de utilizare a internetului

Data publicării
Autor
picsel

Acum mai bine de 2 ani, proiectul OrasulSUCEAVA.ro a pornit în ideea de a suplini lipsa tot mai acută de informaţie legată de acest oraş şi zonele înconjurătoare, atât în mediile tradiţionale cât şi pe internet.

Iată că după mai bine de 2 ani, chiar dacă această informaţie este oferită gratuit oricui, suceveanul de rând nu se catadicseşte să o acumuleze, probabil crezând că simpla sa apartenenţă este o suficientă sursă de informaţie care nu poate fi suplimentată, se pare, de alte noi resurse.

În urmă cu aproximativ o lună, am postat pe acest blog o serie de fotografii aeriene cu Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Suceava, după ce, în luna ianuarie, postasem o altă serie de fotografii cu aceeaşi biserică.

Ambele articole au stârnit reacţii diverse cu privire la denumirea acestui sfânt lăcaş, iar aşa cum remarca un bucovinean: „Ma da asta nu e biserica domnitelor ?”, mai este cunoscut şi ca Biserica Domniţelor, a Coconilor sau a Beizadelelor.

Într-un comentariu la proaspătul articol, Diana ne informează că „in aceasta foto nu este m-rea sf ioan,ci este biserica domnitelor.din langa statia de autobuz”. Stăpânindu-ne cu greu reacţiile create atât de remarca domnişoarei (probabil) cât şi de abilităţile ei gramaticale şi dactilografice, citim un nou mesaj, de data aceasta ceva mai discret (fiind trimis prin e-mail), de la un bine-voitor concetăţean (bănuim), numit Adrian: „fratilor, chiar nu stiti care-i biserica sf.ioan? schimbati poza sau titlul. […] ne facem de kkt.a nice day”.

Pentru cei care nu înţeleg mesajul şi totuşi au avut răbdarea de a citi până aici, îmi permit să explic anumite detalii: „fratilor” este un apelativ deseori întâlnit în limbajul urban, practicat de tineri şi nu se referă la vreo apartenenţă anume, „a nice day” se traduce din engleză cu „o zi plăcută”, iar „kkt” este un termen ce reprezintă viziunea majorităţii tinerilor ce-l folosesc despre, de exemplu, politica din ţara noastră (sau despre limba română, după cum bine se observă).

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Suceava, aşa cum arată articolul din pagina dedicată de pe site-ul OrasulSUCEAVA.ro, are hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi se pare că generează astfel o mare confuzie cu Biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, cunoscută, mai simplu, „Sfântul Ioan”.

Pentru cine încă nu este lămurit pe deplin, mănăstirea, în acest caz, se referă la ansamblul de clădiri ce cuprinde biserica, o serie de clădiri dedicate călugărilor, un paraclis etc. Pe de altă parte, Biserica Domniţelor a fost construită ca un paraclis al Curţii Domneşti, aşezământ aflat astăzi sub infinite şi inutile, se pare, lucrări arheologice, peste drum de aceasta, la doar 40 de metri.

În concluzie, aşteptăm cu mare interes comentariile (cu precădere cele constructive, deşi şi cele „amuzante” sunt o sursă generatoare de articole) şi vom încerca pe viitor, pe lângă informaţia gratuită despre oraş şi împrejurimi, să oferim şi cursuri de limba română, gramatică, ortografie şi dactilografie, discernământ şi–de ce nu–cursuri de utilizare a internetului.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.