Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Doru HALIP: „Mi-aș dori să ajung să fotografiez pentru National Geographic”

Data publicării
Categoria

M-am intersectat pentru prima oară cu Doru HALIP acum vreo 4-5 ani, la un bal de boboci, pe vremea când colabora cu un cotidian local. Nu știam cine e, de unde e și ce știe să facă, dar m-a impresionat aparatul de fotografiat pe care-l utiliza.

Așa a intrat Doru HALIP în viața mea, ca pe urmă, după ce i-am descoperit site-ul și ulterior blogul, să descopăr un fotograf polivalent, cu o experiență acumulată pe mai multe meridiane, și un portofoliu minunat, predominat de fotografia de nuntă, specialitatea sa.

Aveam de ceva timp pregătite câteva întrebări pentru el, iar zilele trecute au venit și răspunsurile.

Doru HALIP

Cine este Doru Halip?

Fotograf pasionat de orice e frumos sau interesant. Îi place să călătorească. Are o familie pe care o iubește.

Când și de ce te-ai apucat de fotografie? Care au fost motivele?

M-am apucat de fotografie în 1992 în timpul liceului. Eram pasionat de electronică, când printr-o întâmplare mi-a cazut în mână un Zenit. De atunci nu m-am mai despărțit de fotografie…

Care este viziunea aspura lumii, din prisma ta, ca fotograf?

Mi-a rămas întipărită în minte o replică din Lord of the ringsLumea e în schimbare! Acolo era în alt context. Dar cu alt înțeles e valabilă si astăzi. Totul se transformă. Nici nu reușim să apreciem cu ce viteză…

Care sunt modelele tale într-ale fotografiei? Ai vreun idol, vreun Eminescu al fotografiei?

Dacă e să vorbim de modelele mele în fotografia de nuntă atunci acestea sunt: David Beckstead (cu care am si participat la un workshop), Yervant și Jerry Ghionis. Dacă vorbim de fotografia de reportaj atunci este James Nachtwey.

Te-ai specializat în fotografie de nuntă. De ce?

Înainte de a pleca în America consideram fotografia de nuntă o Cenușăreasă a genului. În America am descoperit că nu este așa. Fotografia de nuntă stă alături de toate celelate genuri ale domeniului.

Doru HALIP

Ce are fotografia de nuntă aparte faţă de alt tip de fotografie?

Așa cum spuneam anterior, în fotografia de nuntă se pot regăsi mai multe genuri de fotografie, apoi îți dă posibilitatea să creezi și să le combini între ele, să fii creativ și în același timp să lucrezi cu evenimente importante. Să fii răspunzător de soarta amintirilor oamenilor care își pun încrederea în mâinile și priceperea ta.

Cum ai descrie propriul tău stil?

Un stil jurnalistic.

Ca fotograf amator ce îţi place cel mai mult să fotografiezi şi de ce?

Fulgere! Îmi dau doza de andrenalină de care am nevoie anual.

Cum reuşeşti să redai în fotografie emoţia a ceea ce reproduci în acel moment?

Trăiesc emoțiile eu însămi și încerc în același timp să rămân obiectiv față de eveniment.

Ce reprezintă culoarea?

Culoarea poate determina emoțiile într-o fotografie. Anumite scheme de culori induc diferite stări de spirit. Culoarea la randul ei este direct influențată de vreme, lumina și expunerea. Dacă știi să folosești culoarea poți produce imagini de impact.

Cum arată femeia prin obiectivul lui Doru HALIP?

Sexy, frumoasă, interesantă – exact așa cum își dorește orice femeie să se vadă.

Ce e mai important la un shooting? Lumina? Oamenii? Camera? Locaţia? Echipa?

Absolut toate elementele enumerate.

Doru HALIP

Cât de important e Photoshop-ul în munca fotografică?

Atunci când fotografiem vedem o imagine care ne bucură ochiul. Când o privim în fața computerului ne dăm seama că nu este acea imagine care am avut-o în minte. Ținem cont că ea trece prin procesorul aparatului. Poate reproduce acel procesor ceea ce am văzut sau simțit noi? Atunci cum pot face ca imaginea mea să fie mai bună și să se potrivească cu restul imaginilor mele sau cu stilul meu. De aici rezultă necesitatea postprocesării.

Ai mai face fotografie pe film?

Sigur. Oricând aș avea ocazia.

Care e a fost cel mai important moment din cariera ta de fotograf?

Pentru mine este important fiecare moment petrecut cu aparatul de fotografiat, însă dacă vrei să enumăr câteva evenimente care mi-au bucurat sufletul aș putea enumera fotografierea lui Clinton la București, fotografierea celor de la Boys to Men în Jamaica, wokshop-ul de suflet cu David Beackstead și bineînteles de fiecare dată când iau un premiu sau lansez o expoziție.

Există o persoană anume pe care ţi-ai dori să o fotografiezi?

Nu am dorința de a fotografia o persoana anume, dar mi-aș dori să ajung să fotografiez pentru National Geographic sau să fotografiez alături de James Nachtwey.

Cât de important e să ai un site, ca fotograf?

Așa cum se spune acum: dacă nu ești online nu existi! Cu atât mai mult pentru un fotograf. Site-ul reprezintă galeria nostră personală în care expunem ceea ce dorim să aratăm publicului.

În final aș dori să-i mulțumesc Claudiei pentru suportul și ambiția ei si bineînțeles fetiței noastre Beatrice care ne dă sugestii importante în editarea fotografiiilor. :)


Interviu realizat de ArTiStul.

Publicitate

Comentarii (17)

 1. Adrian Murea

  Amuzanta introducerea. …”M-a impresionat aparatul de fotografiat pe care-l utiliza”.

  Doru Halip este prin excelenta ceea ce se numeste geniu pe taramul artei fotografice, iar aparatul foto e o simpla unealta care il ajuta sa stocheze in timp ceea ce retina a retinut pret de o secunda. Viziunea desavarsita, creativitatea si mai ales pasiunea, completeaza geniul lui Doru Halip, iar rezultatele sa vad bineintels in portofoliu si mai ales pe chipurile clientior.

  Răspunde

  • ArTiStul

   Chiar așa a fost. Eu pe atunci aveam un Panasonic Lumix DMC-LZ2. Îți dai seama ce diferență era…

   Cât despre unealta numită aparat foto, contează ce utilizezi. Nu poți să faci fotografii bune cu orice echipament. În high level, degeaba ești un pilot bun dacă ai o Dacia Logan în dotare, pe când ceilalți concurenți folosesc ultimele tipuri de mașini. Desigur, fără pregătirea necesară, talent și vizibilitate, nu ai cum să reușești, doar că asta este o altă discuție.

   Răspunde

 2. Adrian Murea

  Sa o luam altfel. Tu cu un aparat ca al lui Doru nu faciu ce face el cu un aparat de-al tau. Aci cred ca intelegi. Iar analogia cu masinile nu-si are relevanta aici.

  Răspunde

  • ArTiStul

   Cred că exagerezi și am să-ți spun de ce. Cândva am citit un articol în care un băiat pe nume Alexandru Tomescu povestea care este diferența dintre un Stradivarius și oricare altă vioară:

   Când își descrie vioara, Tomescu spune că are un look frumos, din lemn pământean, „nu de pe Marte”. Lacul e original, fiindcă „ar fi o crimă să o relăcuiești”. Apoi, vin senzaţiile. „După ce am condus un BMW de 350 de cai, m-am dat jos aproape tremurând din mașină. Cam așa te simţi și după ce cânţi cu o vioară din asta, adică nu mai ești tu, violonistul care te cunoșteai de douăzeci de ani. Dintr-o dată dispui de niște resurse uluitoare, practic nelimitate, care îţi conferă o libertate nemaiîntâlnită. Unei viori obișnuite trebuie să-i cunoști slăbiciunile, limitările, s-o menajezi, să n-o forţezi. La o vioară din asta, nu mai ai aceste griji și dintr-o dată ești foarte liber să «mergi» oriunde vrei.”

   Asta se-ntâmplă și la aparatele de fotografiat. Calitatea e una, talentul (geniul) e alta. Iar la asta se mai adaugă mulți alți factori care contribuie la un produs bun. Dar fără uneltele necesare nu ai cum să pleci la un asemenea drum.

   Despre asta era în analogia mea dintre mașini și aparate de fotografiat, chiar și viori (dacă tot am dat acest exemplu).

   Cât despre ofensat… Zâmbesc!

   Răspunde

   • Adrian Murea

    Oops!. Exagerez? Deci sa intelegem ca ai cumva pretentia ce esti pe aproape ca talent de geniul maestrului Doru Halip. Da-mi voie sa ma amuz iar.
    Idem. Analogiile cu masina si vioara nu-si au locul aici, E vorba de arta vizuala domnule, Nu este loc de analogii. Cum ai spus si tu, calitatea aparatului e una, iar geniul e altceva.E vorba de ce simte un fotograf cand apasa pe declansator. E vorba de ce simte Doru Halip cand vede scena, peisajul, decorul, subiectul si nu de ce simte cand vede lacul de pe aparatul de fotografiat.

    Răspunde

  • Adrian Gradinariu

   salut, în loc să comentați de Doru și ce știe să facă voi vorbiți de scripcă și acordeoane… Doru e fantastic, l-am văzut de mai multe ori la lucru și în loc să stai lanpoză… rămâi gură-cască la ce și cum știe să facă.
   Bravo Doru Halip !
   Îți urez suces și sunt convins că ai să ajungi acolo unde ți-ai propus.

   Răspunde

 3. Camil

  Mai multă faună ca la nunţile la care s-a dus nu va putea fotografia niciodată

  Răspunde

 4. Adrian Murea

  Voiam sa subliniez geniul lui Doru, iar daca te-ai simtit ofensat de „amuzamentul ” meu din primul post, incadreaza-l la perioada si mentalitatea de acu 4-5 ani cand spui ca l-ai cunoscut pe Doru.

  Răspunde

 5. MISHA Studio

  Am auzit de Doru Halip acum cativa ani de la un camerman mai vechi in domeniu, care il stima si aprecia pe Doru.Nu cred ca am cunoscut in anii ce-au urmat vreun camerman de nunta care sa fi lucrat cu el si nu il laude pentru munca si rezultatele lui.
  Eu personal am avut un eveniment impreuna cu el si totul a decurs exceptional, „vede lumina” ,”simte unghiurile”, socializeaza convingator cu subiectii… de manipularea creativa a tehnicii nu mai are rost sa vorbesc.
  Tot respectul pentru pasiunea si arta fotografica produsa de Fotograful sucevean Doru Halip.

  Răspunde

  • Adrian Murea

   Bravo, sunt in asentimentul tau si asta incercam sa-i explic celui care mai sus se incapataneaza cu indarjire sa puna in umbra talentul lui Doru invocand performata aparatului

   Răspunde

   • daniel prorociuc

    Adrian Murea, în caz că nu ai priceput, Doru este prietenul nostru, deci inclusiv și a lui ArTiStul. Acest interviu este dovada faptului că, noi, îl considerăm important și interesant. Nu văd de unde replici de genul „se incapataneaza cu indarjire sa puna in umbra talentul lui Doru”?!?

    În preambulul interviului ArTiStul a precizat clar că prima dată când l-a cunoscut pe Doru l-a impresionat aparatul acestuia, exact cu pe mine mă impresionează agresivitatea ta fără logică acum când te citesc și aud de tine pentru prima dată :)

    Diferența între ArTiStul și Doru Halip, este că Doru este profesionist și-și câștigă existența din fotografie. ArTiStul o face doar din pasiune.

    E ceva neclar aici? Sau pur și simplu ai o repulsie față de ArTiStul? :)

    Legat de analogii, eu consider că degeaba ai cea mai bună unealtă dacă nu știi să o folosești sau nu o folosești la capabilitățile sale maxime. Dar nici să-mi spui că poți să scoți mare artă cu un aparat de 2mp…

    Răspunde

    • Adrian Murea

     Daniel Prororciuc, in caz ca esti patentat in apararea celor care raman fara replica sau esti totusi purtatorul de cuvant al lui Stefan, sunt totusi convins ca este in stare si singur sa se „apere”. Si daca nu stii , ii explicasem pe messenger ca nu sunt comentariile mele. Deci cuvinte precum repulsie nu-si au rostul :). Mai ai vreo neclaritate?:)

     Răspunde

     • Daniel PROROCIUC

      Bine prietene, dar nu uita înainte să verifici faptul că și celelalte comentarii ale tale sau nu au plecat de pe același IP ca și comentariul de mai sus, bine plus cele de mai jos cu sub nick-ul „Filosoful”.

      În rest doar de bine. ;)

 6. Mãrge

  Artistule…pacat ca’i alimentezi pe astia cu parerile tale…care defapt is hambra ;)) Cheers! Fiecare o da in filosofii dupa un pahar de Craciun… oare ei stiu ce si cum si cand? ;))
  ;))

  Răspunde

  • Filosoful

   Pai singurul care filosofeasa aci dupa Craciun esti tu Mãrge. Esti singurul afectat de un pahar de Craciun. Ceilalti au filosofat inainte.
   Cheers!

   Răspunde

 7. Mãrge

  nu ale tale… ale lor..(sa raman secretu nostru) ;)

  Răspunde

  • Filosoful

   Hai, filozofeaza in alta parte sau du-te si te culca. „Nu ale tale, ale lor, ale voastre (secretul vostru, al nostru, al lor)” ….mama ce secret

   Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.