Orașul SUCEAVA

Împărtășește!

Implică-te! Suceava în imagini

Radiația UV are efect nociv asupra ochilor. Cum ne protejăm ochii la soare?

Data publicării
Autor
osv.ro

Radiația ultravioletă (UV) este o componentă a luminii solare, clasificată după lungimea de undă în UVA, UVB, UVC. Cu cât este mai scurtă lungimea de undă, cu atât este mai mare nivelul energiei și potențialul nociv al expunerii. Razele UVA, cu cea mai mare lungime de undă, produc bronzarea pielii și sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a acesteia; razele UVB pot determina arsuri la nivelul pielii și sunt cel mai adesea asociate cu cancerul de piele și cu cataracta; razele UVC au cea mai scurtă lungime de undă și sunt cele mai periculoase, însă, din fericire, sunt blocate de stratul de ozon din atmosfera Pământului și nu ajung pe suprafața terestră.

S-a demonstrat clinic faptul că expunerea pe termen lung la radiația UV induce leziuni ale pleoapelor, corneei, cristalinului și retinei.
Expunerea acută poate determina leziuni ale suprafeței anterioare a ochiului, asemănătoare arsurilor solare la nivelul tegumentelor, manifestate prin durere, înroșire, senzație de corp străin, sensibilitate la lumină și lăcrimare abundentă.

Efectele expunerii pe termen lung la radiația UV sunt cumulative și mai severe, deși adesea asimptomatice.
Cu cât este mai mare expunerea ochiului la radiația UV, cu atât crește riscul apariției tulburărilor oculare, din cauza efectelor cumulative ale leziunilor induse de UV. Printre acestea se numără apariția cataractei, a degenerescenței retinei, a cancerului de piele cu localizare la nivelul pleoapelor sau în regiunea perioculară și a altor afecțiuni oculare cronice precum pterigionul și pinguecula.
Ochii copiilor sunt mai predispuși la afectarea cronică, cumulativă a radiației UV datorită unor particularități anatomice: iris mai deschis la culoare, pupila mai mare decât la adult și timp mai lung petrecut în aer liber (înainte de era tabletei și smartphone-ului ).

De aceea, protecția ochilor față de radiația UV trebuie începută de la vârste mici, prin acoperirea capului cu pălărie sau șapcă având boruri care să umbrească și ochii, dar și cu ochelari de soare speciali pentru copii.
Datorită rolului lor protector, ochelarii de soare sunt recomandaţi pentru orice vârstă: copii, adolescenţi, maturi şi bunici.

  Valorea lor de protecţie este dată de filtrele solare (cu valori cuprinse între 0 şi 4), având recomandări de utilizare din nota informativă care însoţeşte orice pereche de ochelari de soare de calitate.

Beneficiile lor sunt numeroase:

  1. 100% protecţie la radiatia ultravioleta;
  2. prevenirea afecţiunilor oculare;
  3. confort, siguranţă şi contrast îmbunătăţit- lentilele polarizante reduc reflexiile suparatoare provocate de suprafeţele strălucitoare reflectante;
  4. vedere mai bună pentru şoferi- adaptare rapidă la variaţii mari de intensitate luminoasă (filtre categoriile 2 şi 3).

Uniunea Europeană a inclus ochelarii de soare în grupa “dispozitivelor de protecţie individuală”.
Dacă ochelarii nu oferă protecţie UV, ochii vor avea de suferit.
Ochelarii de soare ieftini blochează o parte din lumină, pupila se deschide, lăsând loc acţiunii nocive a razelor UV. Rezistați tentaţiei de a achiziţiona din locuri neautorizate ochelari de soare doar pentru că sunt ieftini, ei dăunează mai mult vederii decât dacă nu i-ați purta deloc!
Sfatul nostru e să alegeți ochelari de soare din magazine specializate de optică medicala, autorizate de Ministerul Sănătăţii, aşa cum sunt Centrele NOVAOPTIC.

Pentru purtătorii permanenţi de ochelari avem o veste bună: protecţia ochilor la soare se poate face cu lentile speciale colorate care respectă dioptriile prescrise de medicii oftalmologi.
Ochelari de soare cu dioptrii sunt indicați atât pentru adulți cât și pentru copiii care au o corecție optică permanentă.
Ochelarii de soare protejează ochii față de radiația solară și de razele ultraviolete, de vânt, de praf, de microtraumatisme și oferă confort vizual. Este important ca aceștia să fie de bună calitate, cu filtre de protecție corespunzătoare normativelor europene.

  Cum să alegem perechea potrivită de ochelari de soare?

Ochelarii de soare trebuie să fie conformi cu normativele și să nu le lipsească:
• Marcajul CE (inscriptionat pe ramă, dar nu prin intermediul unei folii adezive, direct pe lentilele de soare)
• Nota informativă în concordanță cu Directiva 89/686/EEC, ref. EN ISO 12312-1.:
– conţine numele şi adresa producătorului
– categoria de filtru solar (între 0 şi 4, urmărind condiţiile luminozităţii exterioare)
– tipul de filtru solar (ex.: normal, fotocromatic, polarizant sau degrade)
– clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcţie de calitatea optică a lentilelor)
– informații generale
– restricții de utilizare
– instrucţiuni de utilizare, de curăţare şi de întreţinere.
Dacă nota informativă lipseşte, ochelarii de soare nu sunt conformi cu normativele!

În continuare, secretul constă în alegerea caracteristicilor potrivite pentru corecția optică și stilul de viață propriu.

  Când am luat decizia investiţiei într-o pereche de ochelari, nu trebuie să uităm de:

Tipul de activitate la care îi vem folosi: condus, pescuit, ski, plajă
Materialul lentilelor:
– lentile organice cu foarte bune calităţi optice şi tratamente speciale;
– lentile de sticlă (minerale) – oferă excelentă claritate şi rezistenţă la zgârieturi;
Calitatea lentilelor – dacă lentilele nu au calitate optică, ele vor distorsiona vederea. Distorsionarea vederii este extrem de comună la ochelarii ieftini.
Culoarea lentilei: de ea depinde cât de fidel percepem culorile şi contrastele.
– Lentilele verzi sunt neutre – ele reduc strălucirea şi nu distorsionează distingerea culorilor;
– Lentilele gri şi maro intră tot în această categorie, dar pentru a le folosi trebuie mai întâi realizat un test de adaptabilitate;
– Lentilele galbene sunt potrivite pentru schi, snowboard şi alte sporturi de iarnă;
– Lentile roz se recomandă pentru schi şi snowboard pe vreme înnorata şi sunt perfecte pentru condus şi drumeţii în regiuni forestiere.
Particularităţi speciale:
– lentile antireflex, rezistente la zgârieturi. La ochelarii de soare de bună calitate se folosesc procese tehnologice speciale pentru a obţine o îmbunătăţire a clarităţii, pentru o protecţie mai bună şi contrast crescut;
– lentile fotocromatice- îşi adaptează automat intensitatea culorii: clare în interior şi închise la lumina puternică naturală;
– noile lentile polarizate- sunt foarte indicate conducătorilor auto deoarece îmbunătăţesc contrastul, nu influenţează percepţia culorilor, oferă protecţie UV 100% şi un confort deosebit în utilizare.
Designul ramei şi al lentilelor
Materialul ramei – acesta este un factor important în costul şi durabilitatea produsului. Majoritatea ochelarilor ieftini folosesc rame din plastic în timp ce nume de marcă folosesc rame din aliaje metalice speciale sau din material acrilic uşor şi rezistent.

Dat fiind că sunt atât de multe aspecte luate în considerare, la modul ideal, nu putem spune că există o singura pereche de ochelari de soare care să satisfacă toate cerinţele de confort vizual întâlnite pe durata întregului an şi pentru toate situaţiile oferite de mediul de viaţă al fiecăruia.

Dr. Cristina DAVID
medic primar oftalmolog
Clinica Oftalmologică NOVAOPTIC

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Etichete:

Promo

Comentarii (1)

 1. Elena Alexandra

  Ochelarii de soare ne pot salva de razele UV, ideea e sa cumparam produse originale pentru ca cele fake ne pot agrava vederea.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.