Orașul SUCEAVA

Informează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava

Sunteţi neîndreptăţit? Vi s-au încălcat drepturile? Aţi suferit un abuz din partea autorităţilor sau a instituţiilor administraţiei publice? Apelaţi cu încredere la Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului, cea mai reprezentativă instituţie a statului de drept, militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului garantate de Constituţie.

Activitatea Avocatului Poporului se desfăşoară pe patru principale domenii de specializare:

 • drepturile omului, egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale
 • drepturile copilului, ale familie, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap
 • armată, justiţie, poliţie, penitenciare
 • prioritate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe

Ce? Asigură protecţia fiecărei persoane fizice fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică şi socială, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere faţă de abuzurile suferite din partea funcţionarilor publici sau a autorităţilor centrale (ministere, departamente, agenţii guvernamentale, oficii sau servicii ale acestora); administraţiei locale (prefecturi, primării, consilii judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale); instituţiilor publice (direcţii, inspectorate, servicii şi oficii); regiilor autonome.

Cum? Ca instituţie de tip ombudsman, Avocatul Poporului contribuie la soluţionarea conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog.

Unde? La sediul central al intituţiei, unde cererea formulată în scris poate fi expediată prin poştă sau adusă personal, situaţie în care cetăţeanul beneficiază şi de audienţă din partea experţilor noştri sau la birourilor teritoriale ale Avocatului Poporului.

Cât? Gratuit.

Cererea trebuie să cuprindă numele şi domiciliul cetăţeanului; drepturile sau libertăţile pe care persoana le consideră încălcate şi descrierea faptei; data la care persoana a luat cunoştinţă despre încălcarea drepturilor sale constituţionale; numele funcţionarului sau a instituţiei ori autorităţii publice la care se referă plângerea; dovada că petiţionarul s-a adresat autorităţii competente şi nu a primit răspuns sau i s-a refuzat soluţionarea cererii (copia de pe numărul de înregistrare a petiţiei, copia confirmării de primire prin poştă sau copia recipsei poştale); menţionarea dacă plângerea face obiectul unei instanţei judecătoreşti. Atenţie! Nu trimiteţi acte originale; trimiteţi numai copiile acestora.

Avocatul Poporului nu oferă consultanţă juridică şi nici nu poate reprezenta petiţionarii în justiţie şi nu poate interveni în cauzele aflate pe rolul instanţei de judecată sau în cauzele în care instanţa s-a pronunţat; nu soluţionează cereri la litigii cu caracter privat (civile, penale sau de dreptul muncii…); nu are competenţa de a interveni în activitatea Parlamentului, Guvernului, Preşedintelui.

Program de funcționare

Programul de funcționare a instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava.

 • luni – joi / 9:00 – 16:00
 • vineri / 9:00 – 12:00

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (10)

 1. eugen din botosani

  1. Buna ziua ! Doresc sa-mi recuperez banii de pe taxa auto …. Daca se poate si cum se procedeaza 2 .Daca o radiez si nu o mai inmatriculez i-mi restituie taxa reziduala? MULTUMESC!!!!!!!!!

  Răspunde

 2. Varinschi Dorothea

  Buna ziua,
  Sussemnata sunt o persoana in virsta de 86 de ani si ma consider victima a fostului regim comunist ca si a noului regim.In1949 in 8 decembrie am fost scoasa in strada cu 3 copii fiind obligata sa parasesc casa si moara taraneasca pe care a incropit-o sotul meu.Ne-au fost confiscate fara titlu.Cladirea morii face acum subiectulunui dosar de retrocedarecu nr.28116/ccA fost ajuns la Bucuresti si a fost selectat aleatoriu ptr calculeDin 2005 se plimba de la ANRP la Prefectura Sv -la Primaria Gura-Humorului asa incit la aceasta data nu stiu unde se aflaDaca ma outeti ajuta va rog s-o faceti si daca e nevoie eu va trimit prin posta copii dupa toate actele si petitiile facute.Legea 10 /2001 e facuta ptr toti cetatenii acestei tari sau numai ptr cei mari?Insperanta ca imi veti raspunde si ma veti ajuta ,va multumesc anticipat.
  Cu stima,D.VARINSCHI din G.Humorului str 9 Mai nr. 3

  Răspunde

 3. maria

  Buna seara! Ma poate prezenta avocatul poporului intr-un proces de partaj?

  Răspunde

 4. vieru lacramioara

  cui ma pot adresa in cazul meu de neplata a pensiei alimentare ca politiei sub nici o forma am depus dosarul acum sase luni fara o solutionare cat trbuie sa mai astept ptr a avea un raspuns sau ce trebuie sa fac sa mi se faca dreptate?va rog dati-mi d-voastra solutia .va multumesc

  Răspunde

 5. cristian

  buna ziua! ma numesc stefanescu cristian am 24 de ani si am o nelamurire la care as dori un raspuns….la varsta de 14 ani tatal meu a decedat nefiind niciodata casatorit cu mama eu am fost trecut pe numelel lui..el nu mi a platit niciodata pensie alimentara nu mi a cumparat nimic dar mi a promis ca mi va lasa mie mostenirea..iar in momentul cand a murit am aflat ca mostenirea o fusese lasata unui vecin desi eu nu am vazut niciodata daca era adevarat/intrebarea mea este putea sa vanda totul altcuva desi eu eram minor si era promis totul mie si pe mine nu ma anuntat nimeni..si eu am ramas pe strada…va multumesc

  Răspunde

 6. Borsa Nicoleta

  buna ziua!ma numesc Borsa Nicoleta din orasul Gura Humorului si as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema:eu le reprezint pe cele patru surori ale mele intr-o actiune inpotriva Autoritatea Nationala pentru Restituirea proprietatilor-Serviciul pentru Aplicarea legii nr 290/2003 cu sediu in municipiul Bucuresti calea Floceasca nr 202A sector 1.prin hotaririle 120si 121/28/06/2010 emise de comisia pentru aplicarea legii 290/2003 din cadru Institutiei Prefectului suceava ni sa aprobat acordarea de despagubiri banesti in suma de 123.752 lei si116.939lei in calitate de mostenitoare a parintilor respectiv bunicilor nostri pentru bunurile pe care acestia le-au avut in Bucovina de nord.Am depus toate actele necesare la susnumita Autoritate Nationala in octombrie 2010 si conform hotaririlor mentionate mai sus am asteptat doi ani pina in octombrie 2012 timp in care nu am primit nimic.in octombrie 2012 am deschis proces la Tribunalul Suceava sectia Contegios Administrativ si Fiscal ,care prin sedinta publica din 14 februarie 2013 ne-a admis acriunea si a obligat pirita sa ne achite suma mai sus mentionata in baza legii 290/203,la care pirita a facut recurs care a fost admis,modificind in parte sentinta in sensul ca obliga pirita sa achite reclamantei sumele mai sus mentionate cu titlu de compensatie in conditiile O.U.G.nr 10/2013.In data de 23 decembrie 2013 am trimis o scrisoare la bucuresti catre autoritatea mai sus mentionata pentru ane informa modalitatea de plata,am asteptat mai mult de 30 de zile,timp in care nu am primit nici un raspuns.Va rog daca puteti sa ma indrumati catre urmatorul pas pentru intrarea in posesia banilor.Va multumesc frumos!!!!

  Răspunde

 7. Dorin Vasilache

  Buna ziua.Am o intrebare catre dvs.la care sper sa ma puteti ajuta.In perioada 27 febr.1990-31 august 1997 am lucrat la Exploatarea Miniera Vatra Dornei.Pe cartea de munca este operata aceasta vechime,dar am inteles ca pt intocmirea dosarului de pensionare voi avea nevoie de o adeverinta in care sa fie specificata aceasta vechime.Este adevarat?Prin urmare am cautat si gasit pe internet o societate din Iasi care detine in prezent arhiva de la Min.Bucovina(fosta Exploatare Miniera Vatra Dornei) si pt aceasta adeverinta mi-au solicitat suma de 295 lei.Este legal asa ceva?Poate sa-mi ceara atatia bani pt o astfel de adeverinta???Multumesc

  Răspunde

 8. Ana Enea

  Ma numesc Ana Enea, pensiunara – 60 ani, inca locuiesc in Suceava intr-un apartament primit de la stat acum 30 ani. Din cauza conditiilor financiare nu am putut sa il cumpar. In acest apartament am crescut singura 2 copii. Intre timp s-a imbolnavit de cancer tiroidian unul din baieti iar eu (dupa ce s-a vindecat baiatul) m-am imbolnavit de cacer si am cheltuit mult prin spitale. Acesta este unul din motivele pentru care am acumulat restante foarte mari la chirie si intretinere. Zilele trecute am primit in cutia postala instiintare de evacuare. Poate cineva de la dvs.sa ma sfatuiasca ce pot sa fac mai departe, deoarece situatia financiara nu imi permite sa angajez un avocat. Daca puteti sa ma sfatuiti cum pot sa aflu cand sa vin la sediul dvs?
  Cu stima,
  Ana Enea
  0742 199883

  Răspunde

 9. rachita ghiorghe

  buna siuaa sunt rachita gheorghe din dorohoi str stefan aiiiilenei nr 18 locuiesc in paris str jean perrin nr 12ap 51 loc ivri sur ueni cod 94200 sunt persoana cu handi cap recunoscut in franta si in romania care beneficiezi de alocatie de handi cap si lucrez cu contract sedi la o institutie a persoane cu handi cap va arat urmatoarele de data de 10.07mam deplasat la societatea eon ca sa platesc o factura de curent si am stat doa ore la rad misa facut rau care am iesit recent din spital care am facut stp cardiac si am solicitat ca nau gisau de preoritate a parsoanelor cu handi cap si mi sa spus ca nu si mi sa calcat un drept al persoanei cu andi cap am facut pangere catre parcetul pe langa judecatoria dorohoi dosar 2431pvIII1 SI AU TRIMISo spre solutionare ai politiei dorohoi in termen legal de lege nu am primit nici un raspuns am loat legatura telefonic si nu am nici un raspuns cer prin institutia dumnevoastra a sprigni si a ajuta va multumesc cu deosebit respect

  Răspunde

 10. victor

  Buna ziua,
  Am cumparat un apartament de la primarie, iar apartamentul si nu poate fi intabulat deoarece blocul pe care a fost construit a fost a bisericii..
  Va rog sa ma ajutati cum sa procedez pentru a putea sa intabulez apartamentul
  Multumesc.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.