Orașul SUCEAVA

Dezvoltă!

Implică-te! Suceava în imagini

Seară de poezie

Data
Access
gratuit

Vineri, 23 Februarie 2024, începând cu ora 18.30 Casa de Poezie Light of ink & Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub, în parteneriat cu Editura Tracus Arte, vă invită la Seara de Poezie 5 (serile 2024), organizată în Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub (Mun. Suceava, Strada Bistriței 8, Cartier Obcini).

Invitatul special al ediției este poetul Arthur SUCIU.

În cadrul Serii de Poezie, va avea loc lansarea volumului “o nouă pantă”, publicat în 2023 la Editura Tracus Arte din București.

Prezintă poetul Vlad SIBECHI, cronicar literar.
Moderatoare, poeta Alexia PLĂCINTĂ.

Debutează la Seara de Poezie Răzvan CRÎȘMARU, poet.

Arthur SUCIU (născut în 1974, la Suceava) este autor de fragmente existențiale și autoficțiuni. A debutat cu volumul de fragmente “Contribuții la apocalipsă” (2008), urmat de “Fericirea în vid” (2012) și “Cel care așteaptă” (2021). În 2016, a publicat romanul “În gaură”, care a primit premiul de debut al revistei Convorbiri literare. Licențiat în filosofie, Arthur Suciu a activat în București ca jurnalist și copywriter. În prezent, este lector universitar doctor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.A publicat mai multe lucrări în domeniul comunicării: “Discursul autonom” (2013), “Drumul către viața privată” (2009, 2020), “Pierdut între medii” (2020). În 2023 a publicat volumul de “o nouă pantă” la Editura Tracus Arte.

Mircea A. DIACONU: “Arthur Suciu nu vine în poezie de nicăieri. Multe din fragmentele volumului Cel care așteaptă (și nu numai de aici), deși n-au fost citite astfel, sunt poezie. Aici avem de-a face însă cu un text care se livrează ca atare – și care, formal, dă iluzia poeziei. Căci despre iluzie, insidios, volatil e vorba. În fapt, poate că miezul acestei poezii (care implică o poetică) este tocmai revoluția produsă la nivelul identității. Revoluție? Identitate? Sunt cuvinte pe care cu siguranță Arthur Suciu le abjură. În limbă (și nu numai în limba română) nu există pentru ceea ce numim identitate un antonim. Să scriem, pe urmele lui Derrida, identitate?! Dar poezia lui Arthur Suciu este a unui subiect redevenit natură. De aici și emoția pură din câteva secvențe de hip-hop; de aici, marea bucurie, care nu este a gândirii, născute spontan, care l- ar construi, ci a lipsei ei – bucurie solară! Așa se explică decupajele din copilărie, labirinturile autobiografice – când subiectul era încă sens, ca și oniricul, visele – din care se hrănește încă un prezent difuz. Așa încât, nu agonia, nu disperarea, expresii ale unui subiect tare la care poetul nu poate visa, se află la temelia acestei poezii, ci „melancolia aerului”, o materie care are fascinația nimicului, vidul care nu salvează, dând însă iluzia unei salvări. Să vorbim de un subiect sceptic? De blazare? Cuvântul cel mai potrivit apare într-un loc: deprimare. Marele poem e tocmai aruncarea poemelor la buncăr. Sinuciderea însăși ar face parte dintr-o mitologie definitiv dispărută. Poemele lui Arthur Suciu sunt înscenarea subtilă a unei absențe care își exprimă într-un strigăt difuz prezența. Iată de ce am sentimentul întâlnirii cu un poet veritabil, cu un mare poet.”

Răzvan CRÎȘMARU (n. 2005, Suceava) este elev la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava

Organizator: Gheorghe CÎRSTIAN, Casa de Poezie Light of ink
Coorganizator: Robert ȘRÖDER, Palo Santo România

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.