Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei este atestată documenter la 11 Februarie 1388, ridicată în vremea domniei lui Petru I (1375-1391). Alexandru cel Bun (1400-1432) a intervenit la rândul său în sistemul defensiv al cetăţii prin întărirea cu un zid de apărarea a primei intrări situată pe latura sudică a fortului.

Aceasta a suferit modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către eroul legendar Ştefan cel Mare (1457-1504), canonizat în anul 1992, conducător dibaci, diplomat desăvârşit şi strateg militar, calităţi recunoscute de însăşi contemporanii săi. În încercarea de a pătrunde în cetate vom întâlni patru elemente defensive: şanţ de apărare, pod de acces, zid de apărare în exterior şi capcana căreia istoricii i-au dat numele de cursa de şoareci.

Sistemul defensiv a făcut imposibilă pătrunderea în cetate făra acceptul celor din interior, slujitori şi susţinători ai intereselor Moldovei. Puţine sunt bătăliile pe care Ştefan cel Mare le-a pierdut în faţa invaziei otomane sau împotriva armatelor polone.

Cetatea a fost martora numeroaselor lupte amintim aici cele mai importante din anii de zenit ai domnitorului Ştefan cel Mare; 1476 şi 1484 împotriva turcilor şi 1497 contra armatei poloneze, condusă de regele regatului polon Ioan Albert.

Interioarele cetăţii au fost parţial restaurate astfel încât să ne amintim de viaţa de curte şi să ne facem o imagine despre ceea ce a reprezentat locuinţa temporară a voievozilor Moldovei. Imediat ce trecem de podul de acces dăm de primele încăperi destinate străjerilor, odată depăşit acest obstacol suntem impresionaţi de curtea interioară frumos pavată cu pietre în acele vremuri.

Descoperim în cadrul acestui amplasament încăperi cu diverse destinaţi: închisoarea, baia cu aburi, pivniţa, capela… Aici au locuit pe lângă voievozii amintiţi mai sus şi boieri cu ranguri înalte în administraţia statului medieval moldav, de la vistiernic pâna la hatman.

Program de vizitare

  • luni / închis
  • duminică / 10:00 – 22:00

Casa de bilete se închide la ora 21:30.

Tarife de vizitare

  • adulți / 10 lei / persoana
  • elevi și studenți / 3 lei / persoana

Alte taxe

Taxă fotografiere

  • neprofesioniști / 10 lei / ora
  • profesioniști / 50 lei / ora

Taxă filmat

  • neprofesionişti / 30 lei / ora
  • profesionişti / 50 lei / ora (cu contract de parteneriat pentru folosirea imaginilor în scop comercial)

Taxă ghidaj la cerere

  • română / 30 lei / ora
  • engleză / 50 lei / ora

Servicii gratuite pentru persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament, veteranii de război și lucrătorii actuali și pensionari din rețeaua muzeală. Reducere 50% pentru pensionari.

Imagini

Cetatea de Scaun a Sucevei

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (10)

  1. pop

    Da, intr-adevăr e închis lunea… sper ca altii se uita la comentarii inainte de a bate degeaba drumul pana aici!

    Răspunde

  2. Leon

    Politica se bilete mi se pare stupidă. Dacă ieși nu te mai poți întoarce nici peste 5 minute. Peste tot în lume valabilitatea biletului este pe toată durata zilei.
    Am plătit să văd cetatea pe zi și pe afiș scria de un spectacol de lumini și muzică unic în Europa. Am mai plătit o dată seara și nu s-a întâmplat nimic. Când am întrebat-o pe doamna de la intrare a spus că nu a întrebat-o nimeni de videoproiectie și s-au gândit că nu o vrea nimeni. Penibil!

    Răspunde

  3. marius popa

    Aceste informatii sunt importante , Multumesc!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.