Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Primele semne ale primăverii se lasă așteptate mult. Cu toate acestea, prin oraș au apărut încă de acum două săptămâni o mulțime de tarabe cu mărțișoare, ghiocei zgribuliți, ațe împletite frumos în roșu cu alb, dar și tot felul de daruri numai bune de oferit celor dragi, prietenilor, familiei de 1 martie sau chiar de 8 martie.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

În spiritul acestui mult așteptat anotimp – primăvara – care aduce tuturor speranță, soarele și verdele crud al ierbii și copacilor, am cunoscut-o pe Florina. Ne-am întâlnit într-o după-amiză geroasă la ea acasă, unde printre o mulțime de mărțișoare, broșe, dar și coliere făcute chiar de mânuțele ei, mi-a povestit cum o idee, un simplu gând s-a transformat rapid într-o mare pasiune. Îmi povestește entuziasmată, vădit emoționată, iar în ochii sclipitori îi citesc o frumoasă pasiune: Totul a început acum două luni când admiram pe internet creațiile unei doamne din Franța. Lucrările prezentate pe blogul ei m-au uimit prin unicitatea lor, prin finețea execuției, prin mixajul culorilor. I-am scris un mesaj în care am felicitat-o pentru munca ei, întrebând-o ce materiale folosește. Răspunsul a fost promt – atunci am auzit pentru prima dată de fimo. Mi-a propus un troc – ea îmi trimite din Franța un pachet cu pastă Fimo, materialul necesar pentru a lucra, iar eu la rândul meu să-i trimit ceva specific, tradițional din țara noastră, din România. Am făcut schimbul, iar mai târziu am descoperit cu stupoare că există un depozit chiar în Suceava care pune la dispoziția tuturor pastă fimo și diferite alte unelte sau obiecte necesare pentru prelucrarea broșelor sau a colierelor.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Florina este profesoară de limbă și literatură română la școala din comuna Grănicești. Pasiunile ei sunt copiii, animalele, cântecele și, mai nou, să lucreze diferite obiecte de mână, acasă la ea. Prima dată mi-am făcut o broșă pe care mi-am prins-o la haină. La școală copiii, dar și colegele mi-au admirat-o și mi-au lăudat-o mult. A fost ca un impuls, m-a ambiționat și m-a încurajat enorm. Primele lucrări erau asimetrice, uneori caraghioase, stricam mult material, dar nu m-am oprit pentru că știu că perseverența, răbdarea și dorința de a învăța ceva nou sunt lucruri indispensabile în ceea ce făceam eu. Încet, încet am început să fac lucruri frumoase, iar colegele și prietenele mele care le vedeau îmi spuneau că își doresc și ele astfel de accesorii.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Pe masa din sufragerie stau o mulțime de mărțișoare cu lalele, ghiocei, brândușe, zambile făcute toate de mâinile îndemânatice ale Florinei. Materialul pe care îl folosește se numește pastă Fimo care arată ca o plastelină de diferite culori, foarte versatilă ce poate fi modelată în orice formă. Materialul se întărește prin încălzirea acestuia la cuptor. Ieșisem într-o zi afară, iar în stația Curcubeu erau mai multe tarabe unde se vindeau mărțișoare. Am rămas uimită cât de urâte puteau fi. În loc să li se accesorieze flori sau diferite anumăluțe care plac mult copiilor, acestea au potcoave aurite, vampiri sau alte ciudățenii. Fără să vreau mi-am spus că eu pot să fac lucruri mult mai frumoase. Așa a început munca mea.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Pe mine, observatoare total neavizată în domeniul confecțiilor de mână, mă uimesc firicelele de ață roșie și albă, unite la mijloc plăcut cu diferite buchețele de flori, animăluțe care sunt, cu siguranță, pe placul copiilor mici, dar și coșulețe sau fluturi roșii, galbeni. Le privesc cu ochii mari, apoi mă uit la mâinile Florinei și nu-mi imaginez cum de are atâta îndemânare. De fapt, dacă există pasiune și cineva care să aprecieze munca, nu ai nevoie de multă răbdare pentru că lucrurile se fac parcă de la sine.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Stăm de vorbă la un pahar de suc, iar Florina îmi mărturisește că cel mai mare ajutor este soacra ei care îi dă sfaturi prețioase, dar și lucrează alături de ea mărțișoare, coliere, broșe, cercei. Uneori imaginația ei este mai presus decât a mea. Are în sânge percepția pentru frumos, pentru combinarea plăcută și armonioasă a culorilor. Ne consultăm mereu în privința culorilor sau a asamblării colierelor. Colierele, broșele mov, amestecate cu alte nuanțe de alb sau negru sunt cele mai căutate. Mă inspir de pe internet, dar întotdeauna vreau să dau lucrurilor pe care le fac o amprentă personală. Dacă la început soțul era sceptic, cu timpul a început să mă susțină și să mă încurajeze din ce în ce mai mult. Eu îmbin mereu utilul cu plăcutul. E ca o joacă, o relaxare minunată. Parcă aș fi un copil care se joacă inocent cu plastelină.

Mărțișoare, primăvară și pasiune cuprinse într-un suflet

Florina studiază de aproximativ două luni arta Fimo, iar acest lucru îi permite să conceapă propriile accesorii. Este la început de drum, dar foarte mândră și entuziasmată de ceea ce face. Nu realizează lucruri complicate, dar chiar și așa, plăcerea de a observa că familia și prietenii îi admiră munca este practic inegalabilă. Deocamdată broșele, colierele, mărțișoarele le arată doar colegilor și familiei, iar de puțin timp și pe blogul ei. Eu am plecat de la ea de acasă plăcut impresionată, uimită și mulțumită că există suflete atât de deschise pentru arta mărțișoarelor, entuziasmate și pline de optimism pentru care lucrurile mărunte sunt mai valoroase decât alte bogății fie ele materiale, fie spirituale.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (3)

 1. Florin M.

  Știi ce nu-mi place mie în toată chestia asta cu mărțișoarele !? În toate stațiile (aproape) vezi acele tarabe improvizate, unde așa zisul comerciant îți bagă pe gât mărțișoare și flori. Eu zic că frumos era dacă se făcea un târg la mall sau în casa de cultură, mai frumos, mai elegant.

  Răspunde

  • Lilia Cazacu

   S-au vândut mărțișoare la târgurile de obiecte confecționate de mână de la Iulius Mall. În stații e mai facil poate pentru oameni, mulți folosind mijloacele de transport în comun. Poate că nu toți au timp să meargă la mall pentru 5 mărțișoare. Oricum, articolul vorbește despre altceva :)

   Răspunde

 2. carmen

  Daca esti draguta spune-ne si noua unde este depozitul respectiv, eu am cautat toata suceava si inca nu am gast.merci, carmen.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.