Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Endocrinologie la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale și tulburările metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).

Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza subclinică iar prin diagnosticul precoce este împiedicată progresia spre boala manifestă și apariția de complicații. Boala tiroidiană subclinică este obișnuită și frecvența ei crește cu vârsta; are consecințe nefaste asupra sistemului cardiovascular și funcției mentale, dacă rămâne nediagnosticată.

Sistemul endocrin

Sistemul endocrin joacă un rol important în desfășurarea unor funcții importante ale organismului.

Sistemul endocrin este compus în principal din hipotalamus, hipofiza, tiroidă, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineala și glandele reproducătoare.

Secrețiile endocrine acționează alături de sistemul imunitar și cel nervos pentru a menține sănătatea organismului uman.

Glandele endocrine secretă hormoni importanți direct în fluxul sanguin. Acesta circulă apoi la majoritatea părților corpului.

Tulburări endocrine

Tulburările endocrine sunt afecțiuni legate de glandele endocrine ale organismului. Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt semnale chimice secretate sau trimise în corpul unei persoane prin intermediul sistemului circulator. Hormonii ajută la reglementarea multora dintre procesele organismului, cum ar fi respirația, echilibrul fluidelor, feminitate sau masculinitate și controlul greutății. Sistemul endocrin este compus din mai multe tipuri de glande, inclusiv glanda pituitară și hipotalamusul localizate în creier, glandele suprarenale în zona rinichilor, tiroida care se află la baza gîtului precum și pancreasul, ovarele și testiculele.

Tratamentele depind de tipul tulburării, dar de cele mai multe ori se concentrează asupra echilibrului hormonal cu ajutorul hormonilor sintetici. Cu toate acestea, afectiunile endocrine netratate pot influența în mod negativ întreg organismul.

InterCardioDiab Suceava vă oferă următoarele servicii:

 • ecografie tiroidiană;
 • puncție tiroidiană;
 • consultații si recomandări medicale.

Ecografia este metoda imagistică de prima intenție în explorarea glandei tiroide, fiind considerată actualmente cea mai sensibilă metodă de investigare a parenchimului tiroidian. Prin explorare ecografică:

 • se măsoară cu exactitate dimensiunile glandei tiroide;
 • e evaluează structura și vascularizația parenchimului tiroidian;
 • e decelezaă leziuni focalizate intraparenchimatoase;
 • se pot identifica modificări tiroidiene difuze.

Cu ajutorul ecografiei putem confirma prezența unui nodul intraparenchimatos decelat la examinarea clinic putandu-se face în același timp și un diagnostic diferențial între un nodul tiroidian și o masă cervicală de altă origine.

Indicațiile explorării ecografice ale glandei tiroide:

 • pacienții cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescută în volum, multinodulară;
 • pacienții cu risc înalt de dezvoltare a unui cancer tiroidian: cu istoric familial de cancer tiroidian, iradiere la nivel cervical și cranian, respectiv diagnostic de Neoplazie Endocrina Multiplă (MEN tip II – afecțiune ereditară complexă, feocromocitomului uni- sau bilateral și a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor țesuturi endocrine);
 • pacienții cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil de natură neoplazică.

Scopul explorării ecografice a glandei tiroide este :

 • diferențierea între un nodul tiroidian posibil benign și unul probabil malign bazandu-ne pe aspectul ecografic;
 • detectarea maselor cervicale sau a nodulilor tiroidieni identificați prin palpare, respectiv evaluarea recurenței unui cancer tiroidian post tiroidectomie și a eventualelor adenopatii loco-regionale;
 • efectuarea biopsiei cu ac fin sub control ecografic respectiv tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici.

Tehnica explorării ecografice a glandei tiroide constă în:

 • se asează pacientul pe spate, cu gatul în hiperextensie ;
 • se utilizează un transductor liniar de înaltă rezoluție și gel ecografic. Imaginile obținute fiind în modul B si respectiv color Doppler.

Puncție tiroidiană

Este o metodă relativ simplă prin care un ac foarte subţire, ataşat la o seringă este introdus în glanda tiroidă până în zona cu suspiciune (nodul, chist). Pacientul este culcat pe spate cu gâtul în extensie, pe o masă în apropierea unui ecograf. Dacă nodulul nu este palpabil se va efectua o ecografie tiroidiană pentru orientare.

Medicul îmbracă manuşi sterile sau de examinare. Tegumentul gâtului este aseptizat cu o soluţie iodată. În cele mai multe cazuri anestezia locală nu este necesară având în vedere că acul este foarte subţire şi injecţia de anestezie doare mai tare decât puncţia în sine. La solicitarea pacientului se poate efectua o anestezie locala cu xilină însa după o prealabilă investigare a sensibilităţii (anamneză, eventual testare). Pe regiunea tiroidiană se aplica un strat de gel steril şi se vizualizează cu sonda ecografică glanda tiroidă şi nodulul de puncţionat. Se pătrunde cu acul, sub ghidaj ecografic până în nodulul respectiv. Există sisteme diferite de aspiraţie. Cel mai simplu este o seringă de 10-20 ml. Trăgând de piston se realizează o presiune negativă care aspiră celule tiroidiene în ac. În această situaţie însă este nevoie de un ajutor care să efectueye tracţiunea de piston. Sisteme mai evoluate, fie mecanice fie electrice, utilizează tot o seringă dar oferă un grad de libertate şi confort mai mare, nefiind necesar ajutorul. Toate acele sunt de unica utilizare. Medicul care efectuează puncţia realizează mişcări de dute-vino şi rotaţie a acului, (sub control ecografic pentru a nu leza structuri vasculare, nervoase sau traheea) mişcări care facilitează pătrunderea celulelor în ac. Procedura durează câteva (2-5) minute. La sfârşit, acul este retras din ţesuturi şi se aplică local un pansament steril rugând pacientul sa efectueze cu degetul o compresiune locală timp de 5 minute cu scop hemostatic. Durata întregii proceduri este de aproximativ 20-30 minute. Materialul extras se întinde pe o lamă de sticla şi se pulverizează cu un spray ce conţie un alcool. Lama este trimisă la examen citologic. În alte cazuri materialul recoltat se poate introduce într-un flacon ce conţine alcool concentrat şi se trimite pentru cytospin.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.