Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

Grupul statuar Familia Brâncoveanu

Grupul statuar Familia Brâncoveanu din Suceava a fost realizată de către sculptorița Ginete Sántha și dezvelită în anul 1978.

Monumentul elogiază personalitatea voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714), unul dintre domnitorii importanți ai neamului românesc, deși personalitatea sa nu a fost legată de istoria orașului Suceava.

Grupul statuar este confecționat din bronz și îl înfățișează pe voievod în picioare, împreună cu soția sa și cei șapte copii ai lor, toți formând un grup monolit. Costumele purtate de voievod și familia sa sunt stilizate. Are 1.79 m înălțime, 0.95 m lungime și 0.47 m lățime. Statuia se află pe un soclu de beton, cu înălțimea de 0.37 m, lungimea de 0.72 m și lățimea de 0.53 m.

Deoarece grupul statuar era aproape neobservat în parcul de lângă Magazinul Bucovina, s-a dorit amplasarea sa într-un loc unde să devină vizibil. În spatele Palatului de Justiție din Suceava (unde fusese închisorea în care au fost schingiuiți luptătorii anticomuniști), se construise Biserica Nașterea Maicii Domnului (numită și In Memoriam). La dorința preotului-paroh, Viorel VÂRLAN, care a considerat că grupul statuar reprezentându-i pe cei care și-au jertfit viața pentru credința ortodoxă s-ar potrivi mult mai bine lângă biserica din apropierea locului unde au fost schingiuiți luptătorii pentru libertate, municipalitatea Sucevei a aprobat mutarea monumentului.

Astfel, în octombrie 2004, grupul statuar a fost mutat în părculețul de pe latura de vest a bisericii, fiind amplasat pe axul crucii. Monumentul a fost sfințit pe noul amplasament la 16 August 2005, de Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni.


O parte din informații au fost preluate din volumul Ghid de oraș. Suceava de E. I. Emandi, V. Cucu și M. Ceaușu (Editura Sport Turism, București, 1989).

Imagini

Grupul statuar Familia Brâncoveanu

Contact

  • Grupul statuar Familia Brâncoveanu
  • Aleea Anastasie Crimca, Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.