Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Statuia Bucovina înaripată

Statuia Bucovina înaripată (sau Monumentul eroilor și martirilor Bucovinei) din Piața Drapelelor Suceava a fost realizată de sculptorul Mircea DĂNEASA și dezvelitî în anul 2009.

Monumentul are 8,5 metri înălțime și aproximativ 550 de kilograme și a fost realizat din rășină polimerică fixată pe textură din fibră de sticlă, patinat în bronz nobil polizat.

Statuia este compusă din două corpuri distincte, unite la mijloc. Ea reprezintă o siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului sugerând, prin brațele care se transformă în aripi, speranță și înălțare spre cer. După cum a declarat sculptorul, statuia se referă la martirii din nordul și sudul Bucovinei care dorm acum sub zăpezile din Siberia, necunoscuți, neștiuți și cvasi-uitați.

În anul 2007, Primăria Municipiului Suceava a luat inițiativa de a amplasa în localitate un monument al eroilor și martirilor Bucovinei, unde să fie depuse coroane de flori cu prilejul sărbătorilor naționale. Până atunci, locul de comemorare a eroilor era la Monumentul din Cimitirul Pacea, aflat pe platoul Cetății de Scaun.

În același an, s-a organizat un concurs de proiecte, câștigător fiind desemnat sculptorul Mircea SĂNEASA. Inițial, primarul a dorit ca statuia să fie înălțată în locul statuii lui Petru Mușat, iar aceasta să fie mutată în curtea Colegiului Național care poartă numele domnitorului. În urma protestelor oamenilor de cultură, locația monumentului a fost schimbată.

Statuia intitulată Bucovina înaripată a fost amplasată la 26 Mai 2009 pe un soclu din Piața 22 Decembrie cu ajutorul unei macarale. Monumentul a fost inaugurat la data de 28 Mai 2009, de Ziua Eroilor României. În acea zi, la ora 12:00, timp de trei minute s-au tras clopotele la toate bisericile din oraș în cinstea eroilor români căzuți la datorie pe câmpurile de luptă.

Statuia a fost dezvelită de către primarul municipiului Suceava, Ion LUNGU, și de președintele Consiliului Județean, Gheorghe FLUTUR. După dezvelirea monumentului eroilor, un sobor de 13 preoți de la parohiile din municipiul Suceava a oficiat un ceremonial religios pentru sfințirea statuii și pomenirea eroilor. Tot atunci a avut loc un ceremonial militar de defilare a detașamentelor de onoare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava, Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, Școlii de Subofițeri de Jandarmi din Fălticeni și Colegiului Liceal Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc.

Ca urmare a faptului că în Piața 22 Decembrie a început să se amenajeze la începutul lunii noiembrie 2010 o întinsă parcare subterană, statuia Bucovina Înaripată a fost mutată la 9 Decembrie 2010 în Piața Uniunii Europene (Piața Drapelelor) din apropierea Palatului Administrativ.

Imagini

Statuia Bucovina înaripată

Contact

  • Statuia Bucovina înaripată
  • strada Ștefan cel Mare (Piața Drapelului), Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Publicitate

Comentarii (1)

  1. IONEL ANISCA

    Cand avem vreo zece ani,am ajuns in masivul Bucegi la crucea Caraiman,copil fiind am avut impresia ca arata ca o mana intinsa spre D-zeu,acum dupa 30 de ani, ajungand la Suceava si trecad pe langa statuia ,,Bucovina inaripata,, a maestrului Mircea Daneasa am fost napadit de aceea emotie puterniaca, nedefinita si greu de stapanit, aidoma ca atunci in copilarie, numai ca acum a fost ca o reflexie intr-o oglinda a celeilalte de demult.Opera de arta d-lui Mircea Daneasa mi s-a parut a fi, de data aceasta, o mana a lui D-zeu intinsa spre oameni cu toata lumina Lui.Am avut privilegiu sa-l cunosc personal pe domul Daneasa,va spun cu sinceritate ca lumina azvarlita de D-zeu cu generozitate asupra acestei statui a trecut prin ochii autorului lasand pe langa scanteia divina si o mare bunatate, modestie si credinta, pe care le vezi privind in ochii acestui mare artist,al orasului Suceava si din fericire contemporan cu noi.Infatisarea sa te duce cu gandul la Brancusi, si implicit statuia Bucovina inaripata la Coloana infinitului, fiind ea insasi o o alta reprezentare a infinitului.Cu deosebit respect pentru Maestrul Mircea Daneasa si pentru voi locuitori Sucevei ce va puteti bucura sufletul de realizarile acestui mare artist Ionel Anisca Bacau

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.