Orașul SUCEAVA

Dezvoltă!

Implică-te! Suceava în imagini

Transport public

Pentru prima oară în oraşul Suceava, o activitate organizată de transport public de persoane a luat fiinţă în anul 1962 în cadrul IGO Suceava (Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească), devenită din 1973 Întreprinderea Judeţeană de Gospodărire Comunală si Locativă (IJGCL) şi deservea atât oraşul propriu-zis cât şi localităţile limitrofe.

Ulterior, în urma înfiinţării în ţară a unităţilor specializate de transport local, în anul 1980 şi-a început activitatea în municipiul Suceava Întreprinderea Judeţeană de Transport Local (IJTL). Un punct de referinţă care trebuie consemnat în această perioada a fost anul 1987, când a intrat în exploatare reţeaua electrică pentru troleibuze în municipiul Suceava, aceasta funcționând până în anul 2006.

După anul 1989, IJTL Suceava a fost reorganizată de câteva ori sub diferite forme şi denumiri. Astfel, funcționau în perioada 1991-1995 Regia Autonomă de Transport Urban de Călători (RATUC), în perioada 1995-1998 Agenţia de Transport Local (ATL) din cadrul RAUCL, iar din anul 1998 pâna în anul 2005 SC Transport Public şi Servicii SA (TPS).

La sfârşitul anilor 90, în urma apariţiei şi dezvoltării necontrolate şi ilegale în acel moment a activităţii de transport privat de persoane cu microbuze de tip maxi-taxi şi implicit datorită concurenţei neloiale, SC TPS SA a intrat încet în declin iar în toamna anului 2005 în faliment.

În această situaţie, pentru a veni în sprijinul populaţiei şi totodată ca măsură de protecţie socială pentru majoritatea locuitorilor municipiului, Consiliul Local Suceava a hotărât în anul 2005 înfiinţarea unei noi societăți.

SC Transport Public Local SA și-a început activitatea propriu-zisă de la data de 1 Octombrie 2005, având ca acţionar Consiliul Local Suceava, cu scopul de a continua serviciul de transport public de persoane pe raza municipiului Suceava, în urma intrării în faliment a fostei societăţi de transport SC TPS SA.

Traseele TPL ale liniilor de autobuz și maxi-taxi din municipiul Suceava sunt deservite de 33 de autobuze și șapte microbuze.

Tarif

  • 2 lei / o călătorie

Biletul se procură la urcarea în mijlocul de transport de la taxator şi este valabil doar în mijlocul de transport respectiv. Călătorii au obligaţia de a solicita şi păstra biletul de călătorie asupra lor pe toată durata călătoriei şi de a-l prezenta la control.

Abonamente

  • 66 lei / abonament toate liniile / o lună
  • 40 lei / abonament toate liniile / 15 zile
  • 25 lei / abonament toate liniile / șapte zile
  • abonament elevi / 15 lei
  • abonament studenţi / 30 lei
  • abonament pensionari / 33 lei
  • abonament donatori de sânge / 50% reducere

Abonamentele sunt valabile pe toate mijloacele de transport ale TPL. Abonamentele pot fi folosite pentru un număr nelimitat de călătorii zilnice. Abonamentele nu este transmisibile.

Contact