Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Alba-Neagra

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Una dintre cele mai puternice idei din ultimul timp, inutilă însă prin imposibilitatea de a fi pusă în practica ori cuantificată, este aceea de a obliga emisiunile de ştiri să difuzeze măcar 50% ştiri pozitive.

Exemplu:

Ieri, în jurul orelor 12, un tânăr de 38 de ani din Municipiul Suceava a ieşit pe balconul casei sale, s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc. Pompierii, aflaţi miraculos la faţa locului, l-au salvat pe tânărul adus în pragul disperării pentru ca a picat a 19-a oară la facultate. Bunica lui declară ca nu ştie cum a terminat nepotul liceul, că el nu ştie nici acum să citească. Pompierii au fost alertaţi de 3 vecini vigilenţi.

Analiza personală a textului relevă faptul că elementele negative ale ştirii sunt în deplină balanţă cu cele pozitive. Actul necugetat şi stricător (-) a fost anihilat de vigilenţa vecinilor şi profesionalismul pompierilor (+). Despre acesta din urmă, nimic de zis, nota bene, oamenii sunt profesionişti. Ca şi vecinii care se uită pe gaura cheii sau pe geam să vadă dacă mai traieşte capra vizată. La fel de pozitiv şi faptul că o loază care işi dă foc din varii motive chiar nu are ce căuta in facultate, nici decum în societate. Bine c-au salvat-o, poate îi vine mintea la cap. Apreciabilă şi calitatea benzinei şi brichetelor, ceea ce dovedeşte că organele de control îşi fac pe deplin datoria, mai ales după scandalurile comice cu privatizări la fel.

Mai am un exemplu de gândire logică. Ştirea e veche, dar chiar merită comentată:

Fântânile municipiului au fost colorate, aşa, de fiţe.

Obiceiul, datând de pe vremea când moldovenii otrăveau fântânile şi incendiau recoltele, se pare că a rămas undeva în haosul minţilor. Negativ e faptul că nişte copii nevinovaţi cărau apă colorată acasă, unde fie o puneau lângă bibelourile de familie, între peştisorul de sticlă şi răpirea din serai, fie luau bătaie că umblă cu materii toxice, fie o bea familia să stingă instalaţia îmbibată cu alcool. De asemenea, dacă-ţi vine să te speli pe picioare în centrul oraşului, se vede imediat. Pozitv ar fi faptul că poţi să-ţi inveţi copilul cu ce n-are voie să facă dacă o să ajungă şi mare şi teafăr la cutiuţă, că poate să-ţi vină ideea să te mai speli sau că veştile despre oraşul tău pot circula mai repede şi mai departe.

Evident, o lume cu bune şi rele pe care o percepem după puterile fiecăruia. Parcă aş vrea totuşi să-mi duc copiii într-un orăşel al lor. Aş vrea să mai aud ghitări prin parcuri, în loc de şuşe gratuite inventate de zile aniversare stricate de orgolii inutile. Suporteri ai unei echipe de fotbal ori consumatori devotaţi de întâmplări culturale. Vine şi negativul, în acelaşi timp: cine să le facă toate astea (cu ce sunt convins că există sau se poate obţine). Li se va arăta oare vreodată altceva decât interesul personal şi imediat? Vor fi mulţi sau puţini cei care să înţeleagă că parte din profit trebuie să se întoarcă sub o formă sau alta în societate?

Până la urmă sunt convins că noi suntem ceea ce văd alţii în noi, nu ceea ce vrem să părem a fi. Nu putem nega evidenţele. Ce putem face însă e să construim în loc să criticăm gratuit. Să convingem în loc să arătăm cu degetul. Să arătăm modele de urmat în loc să denigrăm cu orice preţ. Prevenind şi nu vânând amenzi. Şi nu în ultimul rând să avem grijă pentru ce moştenim gândindu-ne şi la ce lăsăm în urma noastră. Chestie de imagine şi bun-simţ.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (2)

  1. lacry

    ce sa zic … foarte interesant… chiar m`a captivat. e pacat ca ne este greu sa facem un lucru pozitiv dar foarte usor punem in practica un lucru negativ. asteptam si alte idei.. iti potrivesti bine cuvintele :P good work

    Răspunde

  2. Roxi

    Mi-a plăcut articolul. Chiar m-a captivat. Felicitări autorului. Good job :>

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.