Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Centenar cu repetiție

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

În data de 08.08.2014 au debutat la Suceava, Zilele Culturii Urbane, ediția a treia, prilej cu care s-au adunat la Uzina de Apă principalii arhitecți locali și o mulțime de invitați. Deschiderea oficială a fost tributară perioadei concediilor, astfel că doar viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei a onorat evenimentul cu prezența sa.

Deschiderea s-a vrut o scurtă istorie a evenimentelor legate de preocuparea arhitecților suceveni pentru păstrarea identității arhitectonice a acestui oraș sau măcar a puținelor clădiri care au supraviețuit buldozerelor comuniste și o prezentare succintă a programului evenimentului. Această manifestare se dorește un apel pentru sensibilizarea cetățenilor în vederea respectării istoriei locale și a autorităților pentru oprirea demolărilor clădirilor de patrimoniu, sau în cazul acestei ediții, a unor clădiri extrapatrimoniale care merită, în viziunea arhitecților, păstrate ca puncte de reper.

Printr-un concurs fericit de întâmplări, această ediție este prima care nu numai că își întinde manifestările pe durata a peste 20 de zile, dar reușește să organizeze evenimente atât la Suceava, cât și în Botoșani și asta deoarece organizatorii au reușit să atragă sponsori generoși. Combinând două teme de interes, expoziția Trans(a)parențe a arhitectului Arpad Zachi de la Fundația Arhitext design și mișcarea pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni ca și multe workshopuri dedicate restaurării clădirilor de patrimoniu, sărbătorirea a 100+2 ani de la inaugurarea Uzinei de Apă a Sucevei promite să fie un eveniment interesant.

Prima zi s-a încheiat cu un spectacol extraordinar susținut de pianista Raluca Știrbăț și violonistul Alexandru Semeniuc, extraordinar nu numai pentru că talentata pianistă a acceptat să cânte pe o pianină în sediul uzinei de apă, ci și pentru că Raluca Știrbăț este Peședinta Societății Internaționale George Enescu din Viena.

Vom reveni cu noi impresii de la acest lung eveniment pe măsură ce se vor mai derula pași din programul anunțat.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.