Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Imprudența poate costa vieți omenești

Data publicării
Categoria

Pe fondul comportării iresponsabile a unor concetăţeni, chiar dacă exemplele din ultima perioadă au fost multiple şi edificatoare cu privire la amplasarea, păstrarea şi utilizarea gazelor naturale sau a gazelor petroliere lichefiate, exemplul cel mai elocvent fiind explozia din Ajunul Crăciunului de la un bloc de locuinţe din oraşul Călăraşi, soldată cu pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri de bunuri materiale, se continuă manifestarea unei indolenţe inexplicabile în acest sens.

Astfel, sâmbătă, 1 Martie 2014, la ora 18:31, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin 112 despre faptul că se simte un puternic miros de gaz, în scara unui bloc de locuinţe situat pe str. Viitorului, din cartierul Obcini al municipiului reşedinţă de judeţ.

La faţa locului s-au deplasat militarii Detaşamentului de pompieri Suceava, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear). Pompierii au ventilat natural casa scării şi, concomitant, au efectuat măsurători cu aparatul MULTIPAD 2, constatându-se că nivelul concentraţiei de gaz maxim admis era depăşit.

Sorin C., prorpietarul unei locuinţe din acel bloc, a relatat faptul că a încercat să schimbe capul robinet de la o butelie de voiaj. Operaţiunea a efectuat-o în subsolul blocului, iar în momentul în care a detaşat robinetul, gazul rămas în interiorul buteliei s-a răspândit în atmosferă.

Bărbatul a părăsit imediat zona deoarece aerul era irespirabil şi exista pericolul de intoxicare cu gaz şi chiar asfixiere. Un alt posibil pericol generat de operaţiunea asupra buteliei a fost cel de explozie, în cazul în care în apropiere ar fi existat o sursă de aprindere, provenită fie de la o ţigară sau un chibrit, fie de la un arc electric, prin acţionarea unui întrerupător.

Faţă de iresponsabilitatea cetăţeanului, pompierii militari vor aplica măsuri contravenţionale potrivit competenţelor şi gravităţii faptei, prin sancţionarea cu amendă în cuantum de până la 5.000 lei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava solicită şi pe această cale tuturor cetăţenilor, instituţiilor de învăţământ, asociaţiilor de proprietari şi administraţiilor publice locale să întreprindă măsurile educativ-preventive necesare, astfel încât toate aceste activităţi cu risc de incendiu sau explozie să se execute cu luarea măsurilor de protecţie, pentru a nu pune în cumpănă viaţa sau integritatea corporală şi bunurile semenilor noştri.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.