Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

Întâlnire cu un somelier

Data publicării
Categoria

Sâmbătă, 12 Decembrie 2009, am avut plăcerea să fim invitaţi la un eveniment cu adevărat deosebit pentru Suceava: prezentarea modului în care se serveşte corect un vin bun, făcută de către somelierul Marian NĂSTASE, la invitaţia lui Vasea BEJENARU proprietarul cochetei cafenele Gang din centrul Sucevei.

Deşi bănuiam că a cunoşte vinurile este o adevărată binecuvântare, nu credeam că există atâta cunoaştere şi tactică în servirea unui pahar de vin bun.

Și pentru că sunt sigur că sunt curioşi care vor să ştie ce am găsit noi interesant la această prezentare, am luat câteva mici notiţe sub forma ştiaţi că:

  • într-un restaurant, aşa cum chelnerul e cel ce vinde mâncarea, aşa somelierul ar trebui să fie cel ce vinde vinul. Normal, misiunea sa vine după ce chelnerul ia comanda, pentru că în funcţie de tipul mâncării, somelierul ştie ce tip de vin să recomande
  • alcoolul din vin este dat de cantitatea de zaharuri, nu de vechimea sa
  • inclusiv materialul din care e făcut dopul contează foarte mult la gustul vinului
  • vinurile trebuie păstrate pe orizontală, nu în picioare, aşa cum le găsim de multe ori pe rafturile din magazine
  • în funcţie de tipul vinului, există câte un tip de pahar. Acesta se umple corect până în zona în care se ajunge la diametrul maxim al paharului
  • paharul contează foarte mult, pentru că în funcţie de gaură şi tip, influenţează procesul de aerare
  • decantorul este un element esenţial în consumul unui vin
  • şpriţul, vinul rece sau cu gheaţă sunt pentru amatori
  • până de curând, în România se miza mai mult pe catitate de vin produsă, nu pe calitatea acestuia. Dar lucrurile se schimbă încet, încet, în bine
  • numărul restaurantelor cu somelier (ca job) din România, le numeri pe degetele de la o mână. În plus, acestea se află doar în Bucureşti
  • termenul de şampanie este, de multe ori, un termen greşit folosit în România. Aici se confundă vinul spumant cu şampania. Termenul de şampanie provine din franţuzescul Champagne termen inventat de călugărul Dom Pierre Pérignon

Experienţa întâlnirii cu un somelier este una pe care vă învit să nu o rataţi.

Mulţumim Vasea & Cafeneaua Gang pentru iniţiativă!

Publicitate

Comentarii (1)

  1. daniel

    Nu cred ca acest job deveni foarte cunoscut in Romania din cauza mentalitatii ..desi este caracteristic doar restaurantelor High Class acest job presupune o cota parte din tipsul pe care chelnerii il fac..
    Atata timp cat Romania nu are implementata cultura „tipsului ” va fi destul de dificil pentru cineva sa reuseasca :)
    Oricum interesante fotografiile :)

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.