Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Locuri comune

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

De ani buni am, din când în când şi nu foarte des, senzaţia că lucrurile se pot îndrepta. De tot atâtea ori forţez memoria să-mi spună dacă nu cumva am mai văzut filmul ăsta odată. Cu căldură mare, şosele blocate, lucruri începute şi lăsate de izbelişte din cauza birocraţiei şi incompetenţei. Cu mitocani şi prost crescuţi pe care e păcat să-i şi pomeneşti. Cu o oarecare grijă despre ce va fi, fără speranţa unor schimbări spectaculoase.

De fapt aici voiam să ajung, pentru că analiza merită făcută. Întrebările simple pot avea răspunsuri complicate. De ce, cum şi pentru la ce să ne schimbăm? Fiecare îşi găseşte o motivaţie proprie pentru asta (în cazul fericit în care îşi bate capul cu aşa ceva şi mintea îl şi ajută).

De la micul funcţionăraş deranjat evident de orice cerere, pertinentă sau nu, venită de la oricine (aici aş băga de-a valma şi mutrele acre ce însoţesc majoritatea vânzătoarelor, cu excepţiile care întăresc regula), până la minciunile sus-puşilor, menite a le apăra zona de confort şi a le justifica non-combatul şi lipsa de responsabilitate, e o lume care există oriunde. Nu noi am inventat asta. Orice om are deranjul său personal faţă de anumite aspecte. Asta creşte tensiunea, clar.

Până la urmă nu guvernul trebuie să ne schimbe atitudinea. Dacă am încerca să fim noi mai buni, mai critici cu noi înşine, încercând o evoluţie mentală cu capul şi de comportament aşa cum ne-ar place nouă să se poarte alţii cu noi, cu siguranţă că ne-am îndepărta de non-valoare. Cât de mulţi şi răi pot fi ei, ceilalţi?

Să presupunem că mâine, când ies din casă, nu-mi mai iau ţigări de la gogonica murată din colţ care te serveşte peste juma de oră. Că scot limba la ăla dezbrăcatu care conduce aiurea cu maneaua la maxim prin geamul maşinii nespălate şi claxonează după cine-ştie-ce fantasme ale lui. Că mai consum 2 minute si 150 ml benzină ca să parchez corect. Că nu mă bag în faţa nimănui la rând. Ca să n-o mai lungesc, că execut corect cele ale bunului-simţ, încercând să amendez printr-un hohot de râs lipsa acestuia.. Scuza că ne purtăm aiurea, că şi alţii fac la fel cu noi, nu prea ţine.

Probabil în fiecare zi aş putea scrie câteva minunăţii pe care le trăiesc sau le surprind cu coada ochiului. M-a străbătut fiorul că aş putea fi ridicol, nu-s ca ei şi ei îs mulţi. Mai uitaţi-vă de 3 ori la pozele cu peturi din Lacul Bicaz, ălea n-au venit de sus şi nici n-au fost luate din vreo groapă de gunoi.
Probabil că fiecar are lista lui de lucruri care nu-i convin la alţii. Mult mai lungă, în mintea lui, decât cea de lucruri pe care le face el şi nu convin altora. Aud comentarii şi nu desluşesc nimic constructiv, o soluţie, o scăpare din cercul vicios, o bucurie de a propune un final fericit.

Şi-mi dau seama că noi suntem cei care trebuie să schimbăm ceva. În noi în primul rând. În aşa fel încât locurile comune, bune sau rele, să aibă definiţii cât mai exacte pentru a le da justa valoare şi însemnătate. La fel de bine ştiu că e utopic sau exagerat ce propun. Dar dacă peste 3-4 ani nu vor mai fi concerte bune pentru că nu merge nimeni la ele, dacă materialul uman din politică va fi din ce în ce mai slab pentru că nu-i amendat la timp, dacă veţi recunoaşte incompetenţa la orice nivel pentru că nu se dă un examen serios de intrare în şcolile în care înveţi ceva, dacă vecinul dă muzica la maxim, vă inundă tavanul şi vă înjură despre toate câte le ştie (multe şi colorate), să râdeţi atunci de voi înşivă, în frunte cu mine, şi să vă forţaţi memoria la ce aţi fi putut face.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (2)

  1. ana-cristina

    bine bobby!!!! foarte frumos scris, foarte bine gadilate corzile sensibile…sa speram ca vor fi cat mai multi care vor citi acest articol, si se vor lasa atinsi de aceste vorbe. de multe ori avem nevoie de un impuls, de un ghiont, ca sa ne trezim din acest gratuit „dus de val”.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.