Moștenire tradițională comună – element de promovare europeană
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
În cadrul proiectului Moştenire tradiţională comună – element de promovare europeană, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, în perioada 24-31 Octombrie 2011, la Muzeul Bucovinei se va desfăşura o sesiune de pregătire şi informare în domeniul evidenţei ştiinţifice a patrimoniului arhitectural construit în muzeele în aer liber.
La atelierele de lucru şi aplicaţiile practice vor participa 12 specialişti ucraineni, angajaţi ai Muzeului Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, care vor fi asistaţi de către specialiştii secţiei de Etnografie a Muzeului Bucovinei din Suceava.
Pe parcursul desfăşurării schimbului de experienţă vor fi organizate șapte ateliere de lucru, (pe durata a patru ore pentru aplicaţiile practice – în sala de conferinţe a Muzeului de Istorie Suceava) care vor fi completate de vizite de documentare în teren la Muzeul Satului Bucovinean. Vor fi utilizate mijloace ştiinţifice de evidenţă a patrimoniului arhitectural construit în aer liber. Lucrătorii muzeului ucrainean vor fi îndrumaţi de către specialiştii partenerului român să realizeze un sistem de evidenţă informatizată pentru patrimoniul etnografic în aer liber deţinut de muzeul din Cernăuţi. Pentru buna desfăşurarea a activităţilor au fost achiziţionate prin proiect calculatoare, laptop-uri, copiator, imprimantă, aparate foto, softuri de specialitate. După finalizarea schimbului de experienţă o parte din aparatură va fi dată spre folosinţă partenerului ucrainean pentru desfăşurarea activităţilor specifice.
Prin intermediul schimburilor de experienţă specialiştilor români şi ucraineni li se oferă ocazia de a lucra împreună, de a colabora şi schimba informaţii şi experienţe noi pentru domeniul lor de activitate. Se vor aplica şi dezvolta sisteme noi de lucru în domeniul patrimoniului cultural prin utilizarea de noi tehnologii dobândind noi cunoştinţe şi abilităţi specifice domeniului de activitate vizat.
Proiectul prin organizarea de sesiuni de informare, vizite de documentare şi întâlniri de lucru îşi propune să apropie specialiştii din muzeele în aer liber, oferind condiţii pentru realizarea transferului de experienţă, informaţii şi bune practici în domeniul patrimoniului cultural arhitectural tradiţional construit în aer liber.
Promo