Orașul SUCEAVA

Distrează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Refugiații ucraineni de la Suceava au marcat Ziua Independenței Ucrainei

Data publicării
Categoria

Asociația Institutul Bucovina, alături de grupul de părinți ucraineni, beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de Urgențe Sociale Suceava, a organizat miercuri, 24 august 2022, o acțiune desfășurată în semn de solidaritate pentru victimele conflictului din Ucraina, cât și pentru conștientizarea situațiilor vulnerabile în care se află aceste persoane. Aceasta a avut loc în contextul Zilei Independenței Ucrainei, care în acest an marchează 31 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.

În deschiderea evenimentului, organizatorii au depus un coș de flori albastre și galbene la monumentul „Bucovina Înaripată”, urmând un moment de tăcere, în semn de respect pentru victimele războiului din Ucraina. Acțiunea a reunit un număr de peste 100 de participanți, printre care s-au numărat reprezentanți din partea: Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgența „Bucovina” al județului Suceava, Instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Instituției Prefectului – Județul Suceava și Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Cei aproximativ 50 de copii prezenți au organizat un moment cultural, prin expunerea lucrărilor de pictură/desen, realizate în cadrul activităților pregătite de către Asociația Institutul Bucovina și Salvați Copiii – filiala Suceava. Expoziția a fost prezentată cu sprijinul maestrului caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, voluntar și colaborator al asociației, care i-a îndrumat pe copii în dezvoltarea laturii artistice, pe parcursul activităților de tip “after school”.

Partea festivă a evenimentului a constat în intonarea imnului național Ucrainean, recitarea unor poezii reprezentative de către copii, interpretarea unor cântece acompaniate de chitară, organizarea unor flashmob-uri și a ceremoniei „lanțurile vii” (împreunarea mâinilor în cadrul unei cerc, pentru a simboliza unirea) și în cele din urmă, lansarea de baloane cu heliu în culorile albastru și galben.

Totodată, reprezentanții grupului de mame refugiate din Ucraina au adresat cuvinte de mulțumire organizațiilor care le-au oferit îndrumare încă de la începutul războiului: Salvați Copiii, Uniunea Ucrainenilor din România, Crucea Roșie Română, UNHCR și Serviciul de Ajutor Maltez din România, fiecare contribuind prin asigurarea suportului material sau servicii care au facilitat derularea în condiții optime a evenimentului.
Asociația Institutul Bucovina este o organizație neguvernamentală din Suceava, înființată în anul 2011, al cărei scop îl reprezintă sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților dezavantajate din România, Ucraina și Republica Moldova.

În luna martie 2022, în contextul izbucnirii conflictului din Ucraina, asociația a lansat Centrul de Urgențe Sociale Suceava, inițiativă care are drept obiectiv sprijinirea refugiaților ucraineni pentru depășirea situației de vulnerabilitate în care se află. Astfel, până în prezent, peste 450 de beneficiari, dintre care mai mult de 230 de copiii, au beneficiat de serviciile suport oferite de centru. Pentru această cauză, Asociația Institutul Bucovina lucrează în parteneriat cu FONSS și HEKS EPER, sprijinul financiar fiind posibil prin implicarea NCA și UNHCR.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.