Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

Românu-i frate cu grătaru`

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Scriam anul trecut că în sfârşit Zilele Sucevei, deşi sărace în evenimente, au reuşit să se păstreze decente datorită autorităţilor care nu au acceptat ca centrul oraşului să devină o mare terasă. Iată că anul acesta, după un pas înainte, s-au făcut 10 paşi înapoi.

Cu scârbă am văzut astăzi cum centrul Sucevei, oraş bătrân, încărcat cu frumuseţi arhitecturale, a devenit o cârciumă, nu o terasă. O cârciumă ordinară, împânzită de mirosuri, bere proastă şi melteni! Nu ai pe unde să calci din cauza miilor de mici afacerişti care şi-au deschis câte o gheretă insalubră şi coc la umbra unei umbrele mici, cârnăciori şi grătare. Sunt conştient de sumele uriaşe care întră în „bugetul” local, dar domnilor, demnitatea unui oraş este mai importantă decât banul. Cu atât mai mult cu cât centrul oraşului primeşte asemenea faţetă.

Luni am arătat oraşul unor prieteni de prin Ardeal. Era foarte dimineaţă şi centrul era liniştit. Cu un aspect chiar plăcut. Statuia nouă, Bucovina înaripată şi-a găsit locul acolo. Străzile curăţele iar parcul într-o stare îmbucurătoare faţă de acum puţin timp (îi lipseşte doar verdeaţa). Eram mândru de Suceava şi chiar bucuros că am ce să arăt prietenilor mei. Dacă ar veni astăzi, i-aş duce departe de centru. Mi-ar fi ruşine să vadă în ce hal am ajuns.

Conştient că suntem prea puţini cărora ne pasă, las mesajul acesta în sprijinul lor! Al oamenilor care ţin la oraşul acesta şi la demnitatea lui.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (14)

 1. Catalin

  subscriu, arata groaznic, miroase groaznic, nu ai pe unde sa treci. o bataie de joc organizata, o chinezareala romaneasca. nu vreau sa vad mici, hamsii si purcei la protap in centrul orasului. pe viitor le recomand sa mute toata afacerea asta (ca pana la urma e o afacere toata treaba asta) la cetate…eventual IN cetate..sa nu spuneti ca n-ar fi in stare.. rusine!

  Răspunde

 2. karenina

  Bun…si cam ce-ar fi trebuit sa se faca? Asta este ceea ce vrea lumea, populatia „civilizata” si „educata” din inima Bucovinei. Crezi ca la concursuri de poezie si sah ar fi venit cineva? Crezi ca poti sa educi peste noapte lumea?
  Unde e cerere, e si oferta, drept dovada ca TOATE terasele , bancile, scaunele, trotuarele, parcurile erau pline. Nu-ti place tiganeala asta? Nici mie! Dar suntem 2, 3, 10….50 contra restului, vorba lui Lapusneanu „prosti da’ multi”. Nu va convine? prea bine, ocoliti centrul si gata

  Răspunde

 3. Bogdan

  Karenina, educaţia se face în timp, de acord. Dar cât timp nu îmi convine, pe lângă măsura de a ocoli centrul, am dreptul să-mi expun părerea cu privire la ţigăneala pe care un oraş cu istorie şi deminitate trebuie să o suporte din cauza unei foamete (de bani). Articolul ăsta nu face altceva decât să-mi transmită către voi părerea legată de un subiect şi în plus să permită organizarea unei discuţii pe subiect. Suntem deja 3 oameni care şi-au expus părerea aici. Pe măsură ce numărul creşte apare şi revolta care va duce inevitabil la o schimbare. Asta dacă populaţia nu se îndreaptă către kitch, fapt care mă îngrijorează mai tare pe zi ce trece.

  Răspunde

 4. ArTiStul

  Eu mai aveam puţin şi cedam psihic ieri din cauza fumului de la terasele din centrul Sucevei, în special cele amplasate în apropierea scenei. După ce că mi-au omorât ochii şi hainele, mă încurcau şi la realizarea fotografiilor.

  Anul acesta s-a cam exagerat! Parcă în ceilalţi ani zona era mai aerisită.

  Răspunde

 5. Cioby

  In fiecare an e la fel…:| mici,bere,fum,tigani,mizerie….oare primarul asta nu vede…nu stiu ce sa zic mi se pare o nerusinare totala din partea lui Lungu , am trecut ieri la amiaza sa vad cum arata centrul si…nu mi-a mai trebuit sa vin dupa amiaza …mai bine te plimbi prin parcuri si ocolesti centrul cum zicea o colega de mai inaite;)

  Tiganeala totala ….pacat de artistii care vin:| ne facem de ras….!!!

  Răspunde

 6. Cassy

  Sunt foarte curios ce va ramane in urma tuturor acestor comercianti,cum va face fata salubritatea din Suceava.
  Dar sa recunoastem , tiganiile astea sunt peste tot..au fost si la Hora Bucovinei , sunt la Zilele Sucevei..voi fi la Zilele Humorului..sa mai enumeram? …

  Răspunde

 7. Bogdan

  Problema nu e că există. Ci că depăşec măsura. Ce-i în exces strică.

  Răspunde

 8. Cassy

  Si vor mai exista atat timp cat nu se iau masuri..degeaba Romania a intrat in Europa daca oameni nu au intrat. Recent am fost cu trupa la un festival in germania , si m-a fascinat cum acei oameni pot sa se ingrijeasca,sa organizeze nu doar spectacolul in sine ci toate actiunile ce se desfasoara pe perioada acestuia.Oricum e treaba migaloasa.. Si sa acceptam realitatea..cum se spunea si mai sus..cati dintre noi suntem mai civilizati si nu suportam chestiile astea dar mai multi sunt cei care „le iubesc” si deabea astepta tiganiile. Distractie Placuta:)

  Răspunde

 9. danu'

  Poate nu ar trebui sa ocolim centrul. Ar trebui sa mergem prin el si sa invatam cum NU se face, sa vedem pana la capat „painea si circul” care ne sunt servite zi de zi, sa vedem cu ce rau ne confruntam ca societate. Nu e de ajuns sa-i spunem kitch, e un termen prea usor, eu i-as spune deculturalizare (cred ca nu exista in dex cuvantul, nu are a face), un proces amplu si complex. Si care cred ca si scoate coltii in momente de astea cand trebuie sa intre bani la buget cu orice pret. Parjolim centrul orasului dar ne facem targetul. Ce are a face toata agitatia muritorilor cand deasupra se inalta semeata pasarea-om-flutur…Ne-o culturaliza ea, noi tre sa fim atenti cum ne bagam micul…

  Răspunde

 10. alexandra

  da….mare problema cu fumul…cred ca ..ar fi trebuit sa fie o zona doar cu terasele si gratarele’…departe de scena…ok..romanu vrea sa manance sa asculte muzik..vrea de toate’…dar nu prea dadea bine…si de lucrul asta sau plans toti..e bine de stiut pt anul ce urmeaza…

  Răspunde

 11. Cipri

  Nu sunt din Suceava, dar m-am nimerit intr-o noapte pe la orele 23 spre miezul noptii prin centru. Pe langa cele mentionate mai sus, bere, mici, mirosuri, etc, cum doar la noi gasesti, nu trebuie sa uitam de muntele de gunoaie ce a ramas in urma unui concert de muzica populara. Locul respectiv nu mai semana nici pe departe cu centrul orasului, nici macar cu periferia acestuia…pacat, se putea mult mai bine.

  Răspunde

 12. Drenea Iulian

  Sunt din Suceava plecat de 12 ani si consider ca oameni din Suceava sunt civilizati si au mult bun simt. Gratarele, mici si berea de proasta calitate a ajuns pe aceste plaiuri cu ajutorul unor mitici din alte zone. Bucataria bucovineana are alte mincaruri alese care au facut ca acesta sa fie faimoasa in tara si in lumea intreaga. Pacat ca tiganeala a ajuns si aici in Tara de Sus.

  Răspunde

 13. Io

  e o zi pe an treaba asta si pana la urma mai mult de atat nu se poate face ba da scz se mai poate o aduce nuj pe ce cantareata din nuj ce sat

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.