Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

Suceava accede şi în runda a V-a a Programului Biblionet

Data publicării
Categoria

Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava, desemnată câştigătoare a Programului Biblionet în urma procesului de selecţie încă din 2009, a reuşit să includă în acest program, în primele patru runde (2009, 2010, 2011, 2012), un număr de 67 de biblioteci publice din judeţ, ce au fost dotate gratuit (per total) cu 292 computere şi echipamente periferice, precum şi 11 laptop-uri pentru Centrul de formare Biblionet din cadrul bibliotecii judeţene, iar 88 de bibliotecari au beneficiat de cursuri de instruire, la nivelul întregului județ rezultând astfel o investiție totală de 1.611.334 lei.

Cunoscând beneficiile pe care le poate oferi comunităţii o bibliotecă modernă, Biblioteca Bucovinei a depus aplicaţiile şi în acest an, pentru includerea în runda a V-a a programului a unui număr de 8 biblioteci publice din judeţ, precum şi a filialei Obcini a bibliotecii judeţene.

În urma procesului de selecţie aferent anului 2013 derulat la nivel naţional, bibliotecile propuse au fost acceptate în Programul Biblionet, şi ne referim aici la cele din localităţile Breaza, Frasin, Grămeşti, Poiana Stampei, Poieni Solca, Salcea, Siminicea, Voitinel, precum şi la filiala din cartierul Obcini a bibliotecii judeţene. Acestea vor urma să primească drept donaţie 36 calculatoare (câte patru pentru fiecare localitate), nouă scannere, nouă imprimante, nouă videoproiectoare… şi soft-urile aferente, respectiv cursuri gratuite de instruire pentru zece bibliotecari.

În felul acesta se va ajunge ca nu mai puţin de 75 de biblioteci publice din judeţul Suceava să fie dotate cu echipamente IT moderne, să fie conectate la Internet, să aibă posibilitatea de a oferi, pe lângă serviciile tradiţionale, şi servicii specifice unei ere a informatizării, iar aceasta în condiţiile în care toţi bibliotecarii care activează în aceste instituţii au urmat gratuit, sau vor urma pe parcurs, cursuri de instruire (organizate prin Centrul de formare Biblionet din cadrul bibliotecii judeţene) atât în Tehnologia informaţiei şi administrării bibliotecilor, cât şi în Bazele serviciilor noi de bibliotecă, sau alte cursuri. Astfel de cursuri sunt parte integrantă din Programul Biblionet şi au ca scop pregătirea bibliotecarilor pentru a dezvolta o plajă cât mai largă de servicii în beneficiul utilizatorilor de bibliotecă. Rezultatele derulării acestor cursuri s-au concretizat în dezvoltarea abilităţilor de utilizare a calculatorului şi a tehnologiei informaţiei, dezvoltarea abilităţilor de analiză a nevoilor comunităţii şi dezvoltarea unor servicii noi / îmbunătăţite în cadrul bibliotecilor locale.

Eforturile şi contribuţiile partenerilor din program au ca scop asigurarea demersurilor de dezvoltare şi modernizare a bibliotecilor publice; primăriile din comunităţile locale îşi asumă, astfel, responsabilităţi legate de administrarea şi funcţionarea bibliotecilor publice cu acces public la Internet şi de introducerea în bugetul local anual a costurilor aferente funcţionării acestora.

Programul Biblionet constă în donarea către bibliotecile publice din România de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi în acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectura si rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.