Orașul SUCEAVA

Votează!

Implică-te! Suceava în imagini

Tinerii suceveni au realizat zeci de emisiuni video despre comunitatea lor

Data publicării
Categoria

Tinerii din Suceava, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, și-au creat propriile emisiuni video în care au dezbătut problemele și provocările cu care se confruntă comunitatea lor. Asociația „Youth Can Do It” din Suceava a desfășurat în anul 2023 proiectul „Ascultă-i pe tineri” care a construit o comunitate puternică în care generația tânără și-a activat spiritul civic și s-a susținut reciproc, lucrând împreună.

Astfel, peste 100 de tineri suceveni au produs în cadrul proiectului 30 de emisiuni video în care au dezbătut constructiv, pe subiecte alese exclusiv tot de tineri, probleme comunitare și de interes pentru ei, filmarea emisiunilor având loc la Centrul de Tineret Suceava situat pe strada Mihai Viteazul, nr. 40, în municipiul Suceava. Ele au avut pe YouTube peste 76.200 de impresii și 10.000 vizualizări, iar pe TikTok au fost vizionate de 35.000 de ori. Emisiunile tinerilor pot fi urmărite în format integral pe internet, pe următorul canal de YouTube: https://www.youtube.com/@CentruldeTineretSuceava

„Ne bucurăm de succesul avut în această primă ediție a proiectului „Ascultă-i pe tineri”, în care ne-a uimit numărul mare de tineri suceveni care au ales să își exprime opinia public despre viața din Suceava, într-un mod ales de ei, folosind tehnologia modernă. Experiența pozitivă avută ne motivează să continuăm inițiativa în viitor, pentru a oferi și altor tineri contextul potrivit care să-i determine să devină cetățeni implicați activ în comunitate!” afirmă Vlad-Alexandru Grosar, președintele Asociației „Youth Can Do It” și coordonatorul proiectului.

Scopul inițiativei a fost de a promova în randul tinerilor importanța activismului, astfel încât să-și dezvolte capacitatea de implicare, să devină mai încrezători în ei și să ajungă să fie auziți de comunitatea suceveană, care la rândul ei devine mai informată și sensibilizată cu privire la problemele tinerilor. Proiectul „Ascultă-i pe tineri” a fost finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomor-row. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunita-ră destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
Asociația „Youth Can Do It”, înființată în Suceava în 2008 cu scopul de a susține dezvoltarea perso-nală și profesională a cetățenilor, a implementat timp de peste 15 ani, în regim de voluntariat, peste 100 acțiuni de tineret locale cu finanțare proprie pentru a crește implicarea tinerilor în societate și a-i susține să se axeze pe pasiunile preferate din sfera artistică (muzică, dans și fotografie), prin schim-buri de experiență, concursuri, evenimente, festivaluri și consultări ale tinerilor pentru a le afla con-stant nevoile actuale, primind finanțare nerambursabilă pentru 27 proiecte non-profit de tineret în Ro-mânia (unul fiind desemnat finalist la nivel național în categoria Proiectul de voluntariat al anului 2011 în domeniul tineret), în timp ce la nivel internațional a fondat și condus Organizația Internațională pen-tru Sănătatea Tinerilor (Youth Health Organization) în cadrul căreia a implementat 4 conferințe interna-ționale de tineret privind politicile de sănătate în Republica Moldova, Slovenia și Turcia, cu sprijinul Comisiei Europene, a Ministerelor de Sănătate și Tineret din Slovenia și Turcia, cu invitați instituționali internaționali și tineri participanți din peste 50 de țări (proiectul european de tineret “Let it hAPYN!” fiind desemnat finalist pentru “Premiul European pentru Sănătate” în cadrul Forumului European pentru Să-nătate Gastein Austria, 2016).