Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

USV solicită autorităților locale extinderea posibilităților de cazare pentru studenți

Data publicării
Categoria

La nivelul municipiului și județului Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare – cu cei o mie de angajați și aproape zece mii de studenți – reprezintă un pol de educație prin absolvenții pe care îi oferă comunității, un pol de inovare și cercetare prin cadrele sale, un pol de cultură prin activitatea cultural-artistică susținută în special de Casa de Cultură a Studenților și un pol sportiv, în special prin echipa de handbal și atleții studenți ai USV.

În ultimii ani, USV a devenit și principalul motiv pentru care investitorii au venit în Suceava și au dezvoltat numeroase locuri de muncă. Alături de firme locale ca Assist Software sau Betty Ice, absolvenții USV au fost recrutați de firmele nou venite în Suceava, precum Mind Software, OSF Global Services, AROBS și Silicon Service. Și există șanse reale ca acestora din urmă sa li se adauge SCC Services Romania, primul mare actor care intenționează să deschidă o afacere cu sute de locuri de muncă în Suceava. În data de 3 Februarie 2016 a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanții SCC și conducerea USV, întâlnire la care a participat și Președintele CJ Suceava, ocazie cu care gazdele au prezentat câteva soluții privind locațiile unde SCC ar putea începe activitatea imediat. Au fost discutate, de asemenea, și planuri de viitor, potențiale proiecte comune de dezvoltare, inclusiv accesarea de fonduri europene destinate încurajării deschiderii de noi locuri de muncă. Menționăm că USV colaborează deja în proiecte comune cu SCC de mai mulți ani, în cadrul Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub. Această bună colaborare, alături de calitatea cadrelor didactice și a absolvenților, a determinat compania SCC să se gândească la dezvoltarea afacerii sale la Suceava.

Toate aceste firme de IT au venit la Suceava pentru că există USV, iar absolvenții săi sunt performanți. Și avem reale semnale că acesta este doar începutul dezvoltării afacerilor IT in regiune.

Șansa Sucevei de a deveni un oraș care oferă prosperitate locuitorilor săi constă în dezvoltarea și susținerea USV, iar pentru aceasta decidenții trebuie să facă mai mult pentru studenții suceveni. Faptul că nu reușim an de an să onorăm multitudinea de cereri de cazare nu a sensibilizat decât în mică măsură factorii decizionali locali. De peste un an de zile solicităm primirea căminului C2 de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, însă această solicitare își tot așteaptă rezolvarea. Persoanele care constituie cazurile sociale din acest cămin pot fi cu ușurință mutate în căminele Liceului industrial nr. 1 din Burdujeni, care au un grad scăzut de ocupare. Între timp, un alt cămin de la Liceul cu Program Sportiv este nelocuit și nici acesta nu a fost distribuit universității.

Chiar la Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” ar putea fi disponibilizată ½ dintr-un cămin pentru nevoile studenților. Iată doar câteva dintre soluțiile și modalitățile prin care conducerea locală ar putea sprijini studenții, viitori absolvenți, si, prin aceștia, firmele care dezvoltă afaceri în Suceava. Este nevoie doar de voință sa trecem de la vorbe la fapte.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.