Orașul SUCEAVA

Împărtășește!

Implică-te! Suceava în imagini

Şcoala Generală Nr. 9 Ion Creangă

Cea mai tânără instituţie de învăţământ public din Suceava a luat fiinţă în septembrie 1994 pentru copiii celui mai tânăr cartier al batranului oraş, cartierul Obcini.

Se construise într-un ritm alert într-un spaţiu prevăzut iniţial (înainte de decembrie 1989) pentru un complex şcolar care să satisfacă cerinţele unui număr mare de copii ai unui cartier care fusese proiectat iniţial pentru vreo 8000 de apartamente (pentru un om cu scaun la cap, care ştie doar reguli elementare de calcul matematic, este clar că se făcuse un proiect subdimensionat însă, având în vedere că familiile ce aveau să locuiască aici erau tinere şi foarte tinere).

Imediat dupa evenimentele din 1989, în haosul legislativ provocat de pescuitul în ape tulburi, în locul şcolii generale imperios necesare a luat naştere Liceul de Informatică, toţi copiii de vârstă şcolara din noul cartier fiind înmatriculaţi la alte şcoli din cartierul George Enescu. Cum numărul acestora a tot crescut, s-a impus ridicarea unei noi şcoli. Şi s-a ridicat doar în cateva luni, din primăvara până în toamna lui 1994, la finisare lucrând efectiv învăţătorii care au intrat primii în şcoala ce avea să fie, pentru un an, doar o simpla anexă a Liceului de Informatica. Intrau atunci în şcoala ce mirosea a var şi vopsea proaspata (şi care se numea Şcoala Generală Nr. 9) elevi ai ciclului primar ce-şi începusera studiile la alte unităţi şcolare: Şcolile Generale Nr. 4 şi nr. 8 din cartierul George Enescu.

La 15 Septembrie 1995 îşi încep activitatea primele clase de gimnaziu (şapte clase a V-a) într-o şcoala ce obţinuse, între timp, statut de úntate de sine stătătoare. Anii urmatori au adus o avalanşă de elevi, şcoala ajungând la un moment dat la un număr de 98 de clase cu aproape 3.100 de elevi ce învăţau în trei schimburi, între orele 7:00 şi 21:00.

În aprilie 2000, în urma solicitării conducerii şcolii (care dorea astfel să înlăture atât forma colhoznică a denumirii căt şi conotaţiile legate de numărul atribuit acestei şcoli), printr-un ordin al ministrului, unitatea şcolară a primit numele copilului universal atât de îndrăgit de micii cititori. Din păcate undeva în sistem nu s-au înţeles corect intenţiile noastre şi am rămas, oficial, şi cu numărul şi cu numele povestitorului, de parcă în oraş ar fi cel puţin nouă şcoli cu acest nume.

Dotările şcolii

 • trei laboratoare – fizică, chimie şi biologie
 • zece cabinete – limba română, istorie, geografie, cultură civică, matematică, informatică (50 calculatoare), învăţători, eco-turism, religie, Să învăţăm despre pădure
 • două săli de sport – sală polivalentă cu 150 locuri în tribune şi sală de forţă/fitnes cu aparatură modernă
 • o bibliotecă – 13.000 volume
 • două ateliere
 • 12 săli anexe
 • un cabinet medical – un medic, două cadre medicale medii şi un psiholog şcolar

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (21)

 1. Rotariu Laura

  As vrea sa-i transmit toate urarile mele de bine, multa sanatate si numai impliniri d-nei prof. Preluca Oltita, care mi-a fost diriginta in cl. a-V-a la Sc. Gen.Nr.4. Deasemenea as dori sa o anunt de reuninunea de 20 ani de la terminarea scolii generale, care va avea loc in luna septembrie (data nu este inca certa, voi reveni cu detalii), la Hanul Ilisesti si la care dorim sa o invitam in mod special.

  Răspunde

  • Prof. O.Preluca

   Multumesc, Laura! Imi pare rau ca, din motive care nu au tinut de mine, n-am putut fi langa voi. Da’ lasa, ca pana o sa ajungem la aniversarea de 120 o sa am timp sa recuperez,nu?

   Multumim! Va mai asteptam si pentru alte activitati pe care sa le desfasuram impreuna.

   Răspunde

   • carina.ciubotariu

    ce faci tanti? eu is carina. ma bucur sa va vad aiki. :)

    Răspunde

    • maria

     Eu sunt Maria. :D C f doamna dei storie?

     Răspunde

     • ceobanu mary

      Da pe mine ma mai tinetzi minte? :P VA ADOR

 2. alexandra_alexandra

  Scoala generala numarul 9 Ion Creanga Din jud. Suceava este una din cele mai bune scoli, facandu-i concurena celei cu nr. 3, aflate in acest moment pe locul 1 in Top.
  Am fost la olimpiada de limba romana, desfasurata in cadrul cladirii si am observat ca pe langa performantele scolare deosebite, scoala Ion Creanga ofera si conditii moderne si europene elevilor sai…Pentru ea am doar cuvinte de lauda, precum am si pentru colegiul national Stefan cel Mare care im face aceeasi impresie.

  Răspunde

 3. simon

  nu imi place scoala 9 uuuuuuuuuuuuu

  Răspunde

  • MTROCRAZY

   SIMON EU SUNT DE LA SCOALA CARE,SPUI TU,NU ITI PLACE SU ESTE EXTRAORDINARA NU UUUUUUUUUUUU.

   Răspunde

 4. Madi

  Cea mai the best scoalaaa.

  Răspunde

 5. Suceava

  Scoala este foarte buna datorita profesorilor bine pregatiti, care ii pregatesc asa cum se cuvine pe elevi !

  Răspunde

 6. Lucian

  As dori sa transmit salutari si numai bine profesorilor O. Preluca (Istorie) si Isopescu Dorin (Matematica) din partea lui Andries Lucian Cezar, daca isi mai aduc aminte. Imi este dor de voi si sper sa ne reintalnim, chiar intr-un maxi-taxi sau la o bere.

  Răspunde

  • prof. o.Preluca

   Auzi, da cine crezi ca te uita, mai Lucian??? Cat despre intalnire, doar da un semnal cand ajungi pe acasa si sa vezi cum se aduna stolul.

   Răspunde

 7. lucica

  Scoala nr 9 este una dintre cele mai prestigioase scoli din Suceava si asta datorita atat cadrelor didactice foarte bine pregatite, cat si elevilor.

  Răspunde

 8. lucica

  Eu am facut practica pedagogica acolo ,,, la limba engleza si la romana,,, A FOST O ONOARE PENTRU MINE:)

  Răspunde

 9. cristian roman

  Imi poate spune si mie cineva daca Doamna invatatoare Stefan Liliana mai este la aceasta scoala??? multumesc frumos

  Răspunde

 10. miha

  este si programul step by step la scoala generala nr 9?

  Răspunde

 11. Veronica

  Buna, eu sunt un fost elev. Vreau sa o felicit pe doamna Preluca Oltea, este o doamna extraordinara.
  Tot ceea ce imi doresc eu este sa imi raspundeti va rog frumos la acest comentariu.
  As vrea sa ne revedem, deoarece mi-era tare drag la scoala…nu o sa va uit niciodata!!

  Răspunde

  • prof. O.Preluca

   Uite ce se intampla daca hoinaresc foarte putin pe aici: vad foarte tarziu ce si cum……Sper insa sa fiu iertata ca n-am dat, inca, in mintea elevilor mei, care stau non stop pe calculator. Veronica(oare care dintre ele???), esti asteptata cu drag la scoala, oricand vei avea o firimitura de timp liber/

   Răspunde

   • Veronica

    Normal ca voi veni cat de curand :) Abia astept sa revad scoala in care am invatat, cu profesori extraordinari… :)

    Răspunde

 12. Georgeta

  Buna ziua !!pot transfera fetita la Sc Ion Creanga are 8 si jumatate!!neam mutat recent in sv !!!va multumesc!!

  Răspunde

  • aimcul

   Desigur, mergeti la scoala si vorbiti si sigur vor dori sa o inscrie.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.