Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

99 Degrees

Data
Loc
Pub Boem La Fierărie Suceava

Joi, 2 Aprilie 2009, începând cu ora 21:00, Pub La Fierărie Suceava te invită la un concert cu 99 Degrees.

Joia Dulce a Blues-ului

Mai multe voci interioare, pe care le aud din când în când, m-au scos din casă joi seară şi mi-au îndreptat paşii spre Pub-ul boem „La Fierărie” (şi aşa să-i rămână numele), gazdă bună pentru multe evenimente interesante pe aceste melaguri. Temător că nu voi mai găsi loc, cu dor de-o cântare bună şi cu curiozitatea de a revedea la treabă o trupă care m-a cucerit din primul moment, am reuşit să ajung la timp pentru a simţi toată atmosfera pe care o aşteptam.

Şi, vorba unui amic, a fost „de blues”, acel feeling aparte care te poartă prin foarte multe spaţii în acelaşi timp. Aproape de fiecare dată, în astfel de cazuri, meritul trebuie împărţit între artist şi compoziţie. Cum temele au fost unele clasice, de la cele vechi, pline de recunoaştere şi plăcerea regăsirii, până la cele albe, mai moderne, cu energia lor aparte, dovedind în primul rând gust şi cunoştinţe vaste în materie, să ne oprim la parte a doua, interpretul, cel care dă valoare bucăţilor muzicale şi îşi arată, temerar şi devotat, trăirile personale, dăruind şi primind în aceeaşi măsură.

99 Degrees, căci despre ei este vorba, mi-au lăsat aceeaşi impresie puternică de pasiune, de plăcere în stare pură şi, chiar dacă nu-i mai văzusem de multişor, aceeaşi senzaţie pe care am avut-o şi prima oară: am inchis ochii şi m-am imaginat în alt loc şi timp, împreună cu sunetul şi maniera de a cânta pe care le-am luat cu mine. Fac uneori acest exerciţiu, ca un fel de test final şi pot spune că dacă reuşeşte este aproape exclusiv meritul trupei.

Ca noutate faţă de ce văzusem anterior, şi o reală surpriză pentru mine, a fost apariţia pe scenă a lui Daniel Borş, un vechi prieten pe care îl ştiu de mult ca un apropiat al blues-ului, un tip care simte lucrurile în felul lui şi le exprimă într-o manieră încărcată emoţional şi în culori cu nuanţe diferite. Un punct de echilibru în spatele lui Giovi, incontestabil leader-ul formaţiei, exploziv de fiecare dată, trăind vulcanic fiecare notă sau acord, cu o voce specială care merită atenţie şi un ghitarist cu o tehnică deosebită, ce îmi aduce aminte de greii genului.

La capitolul balans şi stabilitate trebuie pomenit Ionuţ, cu tonurile de clapă adaptate momentului, cu un solo curat şi folosind elemente din limbajul jazz-istic. Giuli, un adept al ritmurilor echilibrate a adus un plus de greutate întregului. Ei, peste tot acest tablou, când în spate, îndreptînd lucrurile, explorând mereu, plin de culoare şi şarm, când în faţă, strălucind, accetuând nuanţele, ritmic, armonic (nici nu ştiu dacă mai am epitete, dar cred că oricum n-ar fi destule), un Fender Music Man mânuit de Daniel Saghin, oricând un om ce merită ascultat indiferent de genul pe care îl cântă şi un tip de la care este obligatoriu să furi meserie dacă poţi.

Publicul, de toate vârstele, receptiv, avizat, greu de încălzit dar nicidecum reticent, o particularitate a suceveanului, a avut locul lui bine definit. Şi citeam pe feţele lor că au bucurii diferite: unul aprecia ceva, altul era entuziasmat de alte lucruri, iar opiniile schimbate în mod decent sunt calea spre evoluţie.

Un moment care trebuie marcat ca atare, într-o simplă zi de joi care deja mă copleşea cu rutina şi banalitatea ei. A ieşi în felul acets din capcana timpului este oricând o bucurie, iar calitatea actului artistic face ca plăcerea să fie cu atât mai mare.

Bobby STROE

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.