Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Afișul Polonez

Data
Access
gratuit
Loc
Suceava

Vineri, 21 Martie 2014, începând cu ora 12:00, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene Suceava va avea loc vernisajul expoziţiei intitulată Afişul Polonez.

Expoziția cuprinde 135 de afișe semnate de trei graficieni de excepție, reprezentanți ai generației tinere și de mijloc ai „școlii afișului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica.

Expoziția va fi prezentată pe parcursul anului și la Suceava (cu o selecţie de 80 de lucrări), Galați, Sibiu și Oradea.

Cei trei graficieni sunt considerați unii dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi. Au participat la expoziții individuale și colective în întreaga lume, sunt laureați ai multor premii și distincții la concursuri din Polonia și internaționale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuității nivelului artistic înalt în grafica afișului din Polonia.

De la sfârșitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională datorită graficienilor extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Mulți ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia s-a ținut Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu și o interpretare artistică a societății.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez din Bucureşti, Uniunea Polonezilor din România și Dom Polski Suceava.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.