Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Aurul și argintul antic al României

Data
Loc
Muzeul de Istorie Suceava

Atenție! Expoziția va putea fi vizitată până în data de 16 Februarie 2017.

În perioada 16 Noiembrie 2016 – 29 Ianurie 2017, de marți și până duminică, între orele 9:00 și 17:00, Muzeul de Istorie te invită să vizitezi expoziția intitulată Aurul și argintul antic al României.

Suceava va găzdui vreme de aproape trei luni, unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î. Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d. Hr.

Cele peste o mie de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din Eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice sau romane, care prin rafinamentul execuţiei îi pot entuziasma şi astăzi pe cei care le privesc. Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni.

Subliniem că cea mai mare parte a obiectelor prezente în expoziţie au fost descoperite de către arheologi, în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întregul teritoriul României.

Conceput ca expoziţie itinerantă şi implicând eforturi deosebite din partea organizatorului, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, acest eveniment cultural remarcabil a fost prezentat pentru prima dată publicului în anul 2013, în capitala României. Ulterior, expoziţia a fost vernisată în alte 13 mari oraşe din România: Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa şi Piatra Neamţ.

La o selecţie de piese din expoziţia Tezaur Istoric a MNIR, se adaugă si o contribuţie semnificativă a altor 31 de muzee din ţară care au participat la rândul lor cu artefacte cu mare valoare istorică.

Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicile de la Cajvana (secolul VI î. Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d. Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d. Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava.

Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber. Astfel, sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite şi particularităţilor constructive ale acestora. Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare ale metalelor preţioase şi locurilor de descoperire ale pieselor. Coordonatorii expoziţiei din partea MNIR sunt Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul instituţiei, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şef birou Tezaur istoric.

Pentru vizitatorii dornici să se informeze suplimentar, Muzeul Naţional de Istorie a României a editat un catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, cu explicaţii despre locurile de descoperire a obiectelor şi studii privind prelucrarea metalelor preţioase de la cele mai timpurii încercări şi până în epoca migraţiilor. Acest catalog va putea fi achiziţionat de la standul Muzeului de Istorie din Suceava pe întreaga perioadă de desfăşurare a expoziţiei.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.