Călătorie în adâncul mărilor și oceanelor
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Joi, 26 Iunie 2008, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Ştiintele Naturii Suceava, va avea loc vernisajul expoziţiei Călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor.
Cunoaşterea vieţii apelor, a mărilor şi oceanelor a fost şi rămâne o dorinţă permanentă a omului de a descoperi tainele şi misterele naturii. Acesta este şi scopul expoziţiei noastre: de a încerca să prezinte unele aspecte vizând structurile şi funcţiile ecosistemului marin.
În organizarea expoziţiei sunt cuprinse trei părţi importante:
- Viaţa mărilor şi oceanelor
- Marea Neagră – un ecosistem deosebit
- Impactul antropic asupra ecosistemelor marine
Fiecare parte se caracterizează prin particularităţi exprimate prin exponatele prezentate. Astfel, atunci când vom vorbi despre mări şi oceane vor fi evidenţiate:
- caracteristicile fizico-geografice
- structurile şi funcţiile populaţiilor de plante şi animale-resursele vii mediului marin
- importanţa socio-economică a mărilor şi oceanelor
Un compartiment aparte al expoziţiei va fi rezervat Mării Negre. Marea Neagră reprezintă un unicat special al hidrosferei prin structurile sale geomorfologice, hidrologice şi de viaţă. Este o mare lipsită de viaţă în adâncurile sale, dar este deosebit de spectaculoasă prin organismele planctonice şi bentonice până la adâncimea de 200 metri. S-a căutat să se exemplifice ideile şi scopul expoziţiei prin specii de nevertebrate (celenterate, moluşte, echinoderme) şi vertebrate (peşti). O parte importantă a expoziţiei se va concretiza prin expunerea grafică a conţinutului ştiinţific referitor la viaţa în mări şi oceane.
Fără îndoială, expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora se încearcă trezirea interesuleui pentru această parte importantă a Terrei (mările şi oceanele). Scopul expoziţiei constă de fapt în valorificarea patrimoniului muzeal, educaţia ecologică a publicului vizitator în vederea conservării şi protecţiei mediului marin.
Expoziţia temporară Călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor se va organiza în clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava de către muzeografii dr. Olivia CIOBOIU şi Claudia GOGA de la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.
Promo