Orașul SUCEAVA

Vinde!

Implică-te! Suceava în imagini

Carte pentru toți

Data
Access
gratuit
Loc
Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera

Miercuri, 21 Iulie 2010, începând cu ora 9:30, Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava te invită la manifestarea Carte pentru toți.

Suceava va beneficia în curând de o mică bibliotecă în limba italiană, demersul fiind sprijinit de Biblioteca Civică din Torino, în cadrul parteneriatului acesteia cu Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava.

După cum se ştie, în urmă cu aproape un an, urmare a solicitării Asociatiei Culturale Bucovina din Torino de stabilire a unui parteneriat cu Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava pentru implicarea în diverse activităţi culturale bilaterale, româno-italiene, mai exact suceveano-torineze, s-au făcut demersurile necesare încheierii acestui protocol, în care s-a implicat şi Biblioteca Centrală din Torino.

Ideea a fost de înfiinţare în cadrul Bibliotecii Centrale din Torino a unei mici biblioteci în limba română, destinată elevilor români care frecventează şcolile din Torino într-un număr destul de mare, conducerea acestei biblioteci punând la dispoziţie spaţiul necesar pentru păstrarea cărţilor şi acordând întreg sprijinul necesar în vederea gestionării acestora. De altfel, o intervenţie interculturală în şcolile primare şi gimnaziale torineze, în care sunt prezenţi numeroşi minori şi adolescenţi români, pentru a-i învăţa să cunoască cultura, arta şi istoria României, poate fi foarte importantă. În aceste condiţii, având în vederea faptul că, dintre numeroşii români stabiliţi (rezidenţi) în Italia, respectiv în zona Torino, mulţi provin din judeţul nostru, Biblioteca Bucovinei, sprijinită de către Consiliul Judeţean Suceava, a desfăşurat o intensă campanie publică de adunare a fondului de carte necesar acestei iniţiative – aproximativ 2.000 de cărţi, destinate în particular vârstelor cuprinse între 12-18 ani, care au fost donate Sistemului Bibliotecar Urban al oraşului Torino, în 4-5 Februarie 2010 având loc şi inaugurarea mini-bibliotecii amintite.

De cealaltă parte, Biblioteca Civică din Torino, nu numai că a pus la dispoziţie sedii, ocupându-se de publicitate şi colaborând cu Asociaţia Bucovina – demers/proiect la care au aderat deja şi o serie de instituţii de învăţământ, cum ar fi Institutul Tehnic Comercial Paolo Boselli din Torino, Şcoala şi Centrul Teritorial Permanent A. Gabelli, Şcoala Elementară şi Centrul Teritorial Permanent G. Parini –, sau implicându-se direct în activitatea specifică gestionării cărţilor, dar s-a şi preocupat pentru constituirea unui fond de carte în limba italiană, de circa 500 volume, care să fie donat bibliotecii sucevene. Astfel s-a ajuns ca miercuri, 21 Iulie 2010, începând cu ora 9:30, să aibă loc inaugurarea colecţiei de carte amintită, care va avea loc în cadrul secţiei de Limbi Străine a Bibliotecii Bucovinei, în prezenţa directorului bibliotecii torineze, domnul Paolo Messina. Cu acest prilej, va fi organizată şi o masă rotundă la care sunt invitaţi să participe scriitori, profesori, personalităţi, reprezentanţi ai instituţiilor culturale din judeţul Suceava, cărora li se vor alătura reprezentanţi ai Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că punerea în practică a unui astfel de parteneriat este deosebit de importantă pentru efectele pozitive pe care le poate avea atât asupra populaţiei romaneşti din Torino, cât şi asupra etnicilor italieni din Suceava.

Program

  • ora 9:30, Secția de Limbi Străine
    inaugurare colecție de carte în limba italiană
  • ora 10:00, Sala de Artă Elena Greculesi
    masă rotundă

Participă Paolo MESSINA, directorul Bibliotecii Civice din Torino, Italia.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT).

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.