Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Dialoguri cu Dr. Mihai și C. M. Ardeleanu

Data
Loc
Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera

Joi, 4 Iunie 2009, începând cu ora 17:00, în Sala de Arte Elena Greculesi a Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava, va avea loc manifestarea Dialoguri cu Dr. Mihai şi C. M. Ardeleanu, dedicată împlinirii a 390 de ani de activitate de îngrijire spitalicească a bolnavilor la Suceava.

La 1619, pe locul unde se găseşte acum Curtea de Conturi şi parte din Colegiul de Artă, a fost înălţat – cu cheltuiala Mitropolitului Anastasie Crimca, revenit în ţară după o activitate diplomatică fructuoasă pentru ţara sa – primul spital public din Suceava şi din Moldova.

Începuturile activităţii medicale sucevene au fost legate, aşadar, de personalitatea lui Anastasie Crimca, ce a fost luminat Mitropolit al Moldovei (1608–1617; 1619–1629), dar şi un ilustru gânditor creştin ortodox, întemeietor al Mânăstirii Dragomirna (1609), întemeietor al primului spital public la Suceava (1619), miniaturist şi creatorul şcolii de miniaturişti de la Dragomirna, precum şi scriitor şi cronicar inspirat.

Anul 2009 marchează, prin urmare, evenimente importante legate de personalitatea Mitropolitului Anastasie Crimca (1550-1629). Se împlinesc 380 de ani de la trecerea sa la cele veşnice (s-a stins la Dragomirna, pe care a şi ctitorit-o). Se împlinesc 390 de ani de la construirea de către Anastasie Crimca, în 1619, a primului spital public la Suceava (fiind, se pare, primul spital public şi din Moldova, ca şi înaintea celor din Ţara Româneasă, ce apar după 1700). Tot în 2009, se împlinesc 400 de ani de la ctitorirea în 1609 a Mânăstirii Dragomirna de către Mitropolitul Anastasie Crimca.

4 Iunie 2009 » Dialoguri cu Dr. Mihai şi C. M. Ardeleanu

Doctorul Mihai C.M. Ardeleanu va expune o prezentare inedită privind importanţa începuturilor medicinii şi îngrijirii spitaliceşti la Suceava, dar se va întreţine şi cu alţi reputaţi specialişti români în istoria medicinii, între care sucevenii Dr. Ioan Ieţcu şi Dr. Gheorghe Dinu.

Vor participa nume prestigioase ale medicinii, personalităţi din viaţa medicală, culturală, politică, juridică, media, de afaceri şi administrativă.

În ultima parte a manifestării, vor fi decernate Diploma şi Medalia Meritul Medical „Mitropolit Anastasie Crimca”, prilejuit de împlinirea a 390 de ani de îngrijire spitalicească la Suceava.

Organizatori: Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.