Orașul SUCEAVA

Distrează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

In Memoriam, Monseniorul Vladimir GHIKA

Data

Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava şi Catedrala Romano-Catolică Suceava organizează duminică, 21 Decembrie 2008, începând cu ora 12:00, la Biserica Romano-Catolică Suceava, un Recviem In Memoriam Vladimir GHIKA, un sfânt între Occident şi Orient…

Preot Decan de Bucovina Ştefan Babiaş şi Preot Dr. Vasile Demciuc vor rosti discursuri de cinstire a memoriei Prinţului, Preotului şi Martirului Vladimir Ghika.

21 Decembrie 2008 » In Memoriam, Monseniorul Vladimir GHIKA

Scriitoarea Angela Furtună va prezenta volumul Fratelui meu din exil – Epoca stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika. Un film. O expoziţie. O corespondenţă inedită, semnată de Vladimir Ghika şi adresată fratelui său Dimitrie, în Elveţia, în perioada 1948-1952, Ed. Galaxia Gutenberg, editor pr. Silviu Hodiş, text stabilit de Luc Verly, traducerea în Limba Română de Ana Boariu, Emanuel şi Mihaela Cosmovici, Tehnoredactare Dan Holban şi Emanuela Arteni (Vizual Graph – Roumanie), postfaţă de Theodora – Brânduşa Palade, 2008. Proiectul a fost finanţat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Albumul Fratelui meu din exil – perioada stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir a fost lansat recent, în ziua de vineri, 21 Noiembrie 2008, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, deschis în Complexul Romexpo Bucureşti, şi s-a bucurat de binecuvântarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti şi personal de IPS.

Volumul conţine o colecţie inedită de scrisori, trimise de Monseniorul Ghika în perioada 1948-1952 fratelui său, Dimitrie, fost ambasador şi ministru de externe al României, plecat în exil în Elveţia. Scrisorile au fost trimise în principal prin ambasada Franţei la Bucureşti şi descriu instalarea progresivă a regimului totalitar şi persecuţia împotriva Bisericii Catolice din România. Această corespondenţă a constituit unul din motivele condamnării lui Vladimir Ghika la trei ani de temniţă grea, aşa cum reiese din sentinţa tribunalului militar.

Epistolele au fost redescoperite în 2007 în arhiva familiei lui Dimitrie Ghika, mai exact a nepoţilor acestuia, şi au fost publicate în facsimil, transcriere în limba franceză şi traducere în limba română.
Prezentarea cărţii la Târgul Gaudeamus a fost făcută de nepoţii lui Dimitrie Ghika, Geneviève şi Daniel de Briey, alături de Anca Berlogea (alias Ana Boariu), Emanuel Cosmovici şi Tereza Brânduşa-Palade.

De remarcat faptul că este în curs de desfăşurare la Roma procesul de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika. Acesta nu a fost numai un martir al credinţei, al creştinismului, al spiritului ortodox şi mai cu seamă al spiritului catolic, dar a fost şi un precursor iluminat al ecumenismului.

Catalogul scrisorilor s-a făcut printr-un proiect sprijinit de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir şi s-a dorit a fi un eveniment de seamă franco-român ce va stimula cercetările istorice, sociale, psihologice… Pentru acea tristă perioadă din istoria României. În acest scop, au fost folosite şi o serie de documente diplomatice, deosebit de explicite, emise în acei ani de Legaţia Franţei în România şi de Ambasada Franţei pe lângă Sfântul Scaun. Un alt scop revelat deja al acestei cărţi este acela de a permite descoperirea unei mari personalităţi spirituale europene: Monseniorul Vladimir Ghika.

Episcopul Alexandru Rusu (1884-1963), Episcopul V. Traian Frentiu (1875-1952), Episcopul Tit Liviu Chinezu (1904-1955), Episcopul Vasile Aftenie (1899-1950), Episcopul Ioan Suciu (1907-1953), Episcopul Anton Durcovici şi Monseniorul Vladimir Ghika (25 Decembrie 1873 – 17 Mai 1954) sunt cei şapte episcopi catolici morţi în închisorile comuniste. Cu ocazia Crăciunului 2008 se împlinesc 135 de ani de la naşterea Monseniorului Ghika.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.