Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

În ritmul epocii. Viața Kazimierei Iłłakowiczówna

Data
Access
libertate
Loc
Muzeul de Istorie Suceava

Joi, 28 Ianuarie 2010, începând cu ora 12:00, la Muzeul de Istorie Suceava va avea loc vernisajul expoziţiei În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna.

Expoziţia În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna pregătită de Ambasada Republicii Polone la Bucureşti, expusă la Suceava cu sprijinul Uniunii Polonezilor din România şi prin amabilitatea şi deschiderea conducerii Complexului Muzeal Bucovina prezintă publicului românesc personalitatea neobişnuită a Kazimierei Iłłakowiczówna – una dintre cele mai cunoscute poete poloneze.

Kazimiera Iłłakowiczówna s-a născut în anul 1888 la Vilnius şi a decedat în anul 1983 la Poznań. Personalitatea ei este cu atât mai impresionantă, cu cât a ştiut şi a reuşit să împace două direcţii, ce pot părea ireconciliabile, creaţia artistică şi responsabilităţile de funcţionar public în Ministerul Afacerilor Externe (1918-1926), 1936-1939) sau secretară personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935).

Titlul expoziţiei se vrea o metaforă ce ilustrează identitatea dintre destinul acestei personalităţi şi destinul Poloniei secolului XX, destin legat şi de România, prin trei momente din viaţa ei care au lăsat urmele neşterse:

  • anul 1937 când, la invitaţia unor organizaţii de femei din România, susţine prelegeri, în mai multe oraşe, despre Polonia şi Mareşalul Józef Piłsudski
  • anii 1939-1947 – ocuparea în septembrie 1939 a Poloniei de către armata germană şi Armata Roşie o determină, asemeni zecilor de mii de polonezi, să se refugieze pentru o perioadă de 8 ani în Transilvania
  • anul 1965 când făce o călătorie sentimentală în România

Se poate afirma fără exagerare că a fost o mare prietenă a ţării noastre pe care a iubit-o, dedicându-şi viaţa, după revenirea în patrie, promovării valorilor culturii româneşti. Un adevărat şi sincer Ambasador al României.

Expoziţia va fi deschisă până pe 20 Februarie 2010.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.