Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

La Suceava, după 50 de ani

Data
Access
gratuit
Loc
Suceava

Cunoscutul scriitor Alex. Ştefănescu revine în oraşul natal pentru a participa la două evenimente culturale care îi sunt dedicate.

Joi, 5 decembrie 2013, începând cu ora 18:00, la Cărturești Suceava va avea loc lansarea volumului Convorbiri cu Alex. Ștefănescu de Ioana Revnic.

Într-o carieră literară de cincizeci de ani, Alex. Ștefănescu a scris despre câteva mii de autori. I-a portretizat, le-a analizat opera, le-a povestit viața. Dar cine este Alex. Ștefănescu? Unde a copilărit? Cum s-a format? De ce s-a dedicat criticii și istoriei literare? Ce mari scriitori a cunoscut? Unde a călătorit? Cu ce se ocupă în afară de literatură? Pe cine a iubit? Ce prieteni are? Care sunt adversarii săi? Este adevărat că scrie și versuri, fără să le arate nimănui? Își iubește țara? Ce crede despre lumea de azi?

La aceste întrebări și la multe altele a obținut răspunsuri Ioana Revnic. Ea l-a determinat pe Alex. Ștefănescu să spună adevărul, tot adevărul și numai adevărul.

Vor fi prezenţi la lansare cei doi autori ai cărţii, care vor acorda autografe. Alex. Ștefănescu, originar din Suceava, va evoca anii în care a fost elev la Colegiul Național Petru Rareș Suceava. Cartea va fi prezentată de Brânduşa Steiciuc, profesor doctor al Universităţii Ştefan cel Mare Suceava

Lansarea precedă conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură? susţinută de Alex. Ştefănescu vineri, 6 Decembrie 2013, începând cu ora 12:00, la Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava.

Cine mai are nevoie azi de literatură? se întreabă criticul. Răspunsul îl oferă el însuşi: Toți avem nevoie, dar nu știm că avem nevoie. Marinarii de pe vremuri, care navigau pe mări și oceane constatau că le apăreau pete negre hidoase pe față și nu înțelegeau din ce cauză. Sufereau, de fapt, de scorbut, o boală provocată de lipsa îndelungată a vitaminei C. Ceva asemănător pățim noi, în absența literaturii: ni se urâțește sufletul.

Spirit lucid şi subtil, Alex. Ştefănescu vorbeşte despre motivele şi despre consecinţele înstrăinării cititorilor actuali, de literatură.

Oamenii de azi s-au obişnuit să-şi procure orice plăcere repede, iar plăcerea pe care o oferă cititul se obţine îndeplinind un ritual: să iei cartea, să o deschizi, să descifrezi textul cuvânt după cuvânt, să reconstitui în mintea ta personajele, situaţiile, stările sufleteşti descrise. Mulţi nu au răbdare să facă acest efort, în condiţiile în care, prin simpla apăsare a unui buton, pot aduce pe ecranul televizorului imagini de oriunde şi de oricând. Este vorba de un ruşinos triumf al lenei, care i-a despiritualizat pe oameni, i-a infirmizat, i-a dat înapoi pe scara evoluţiei, conchide Alex. Ştefănescu.
Despre personalitatea scriitorului Alex Ştefănescu va vorbi preotul scriitor Constantin Hrehor.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.