Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

Lansare (2009) Alina MANOLE – Lună pătrată

Data
Access
10 lei
Loc
Pub Boem La Fierărie Suceava

Vineri, 3 Aprilie 2009, începând cu ora 21:00, Pub La Fierărie Suceava te invită la lansarea albumului (2009) Alina MANOLE – Lună pătrată.

La concert va fi prezent şi prietenul Alinei MANOLE, pianistul Adrian CRISTESCU.

3 Aprilie 2009 » Lansare (2009) Alina MANOLE - Lună pătrată

Alina MANOLE a debutat în urmă cu 10 ani când a caştigat trofeul la Festivalul National de Muzica Folk Om bun. Este cunoscută publicului de folk şi jazz atât din perspectiva concertistică (peste 60 de concerte desfăşurate în ultimii doi ani în Bucureşti şi în ţară) cât şi ca urmare a posturii de realizator al unei emisiuni de muzică folk.

Piesele ei vorbesc despre îndrăgostiţi care împart luna, despre amante-înger şi iubiri neconvenţionale, într-o manieră muzicală deosebită şi un stil la limita între folk şi jazz.

Vineri seara, Fierăria ne-a arătat cu muzica bună nu are o limită, pe mica scenă de lângă intrarea în pub, urcând de această dată Alina Manole, însoţită de Adrian Cristescu. Drept mulţumire pentru invitaţia făcută, Alina Manole a ales ca Suceava să fie primul oraş în care şi-a lansat noul album. Mulţumim pentru această onoare.

La ora 21, stabilită pentru începutul concertului, Fierăria era pe jumătate goală, dar câteva minute mai târziu, locul a devenit neîncăpător, iar noi, cei prezenţi am avut parte de multe surprize şi de cadouri muzicale de neimaginat. Folk şi jazz, îmbinate perfect, nuanţate ideal de voce, chitară şi clape, au răsunat în mica Fierărie. Concertul a cuprins piese consacrate ale artistei, dar şi piese noi, la fel de valoroase. Vocea Alinei Manole se mulează perfect pe public. Pătrunde pe căi nebănuite în sufletul fiecăruia, iar atmosfera din local se conturează prin acordurile şi versurile pieselor. De aceea au fost momente când ne-am simţit ca în cluburile selecte din New York, imaginându-ne-o pe Alina pe un pian, cântând un jazz impecabil, dar ne întorceam în jurul unui foc de tabără, alături de mulţi prieteni, oridecâte ori chitara revenea în acord de folk.

Am fost purtaţi printr-un univers al trăirilor, am râs, am plâns, am iubit, am admirat, am observat. „Colinda copacului”, „Manuscris de la Marea Moartă”, „Cutia Pandorei”, „Detalii”, „Prietenul invizibil”, „Sirene, Căsătorie în stil italian”, „Dragoste în trei”, „Te iubesc aşa şi-aşa”, „Niciodată înger”, „Duelul cu greierele”, „Luna Pătrată”, s-au regăsit în recitalul de la Fierărie şi ne-au convins să cerem, cu un uşor egoism, bis după bis. Obosită, dar vizibil fericită pentru succesul de care s-a bucurat lansarea primului său album, Alina s-a întors pe scenă de două ori, a treia chemare a publicului l-a adus pe scenă pe Adrian Beznă, o surpriză a serii, având în vedere că tot el ne-a cântat şi săptămâna trecută în Fierărie. Seara nu putea să se încheie mai frumos. „Gara”, „Haiducesc” chiar şi „Când s-o împărţit norocul”, alături de alte piese la fel de valoroase au încărcat cu muzică bună şi o stare excelentă, prietenii de la Ferărie.

Pe final nu pot decât să sper că Fierăria va rămâne locul magic cu folk, singurul loc în care muzica, publicul şi artiştii se simt ca în jurul unui foc de tabără, alături de o mulţime de buni prieteni.
Şi pentru că am fost cuminţi, Alina a acceptat să ne raspundă la câteva întrebări. Iată ce am aflat:

OSV.ro: Ce înseamnă albumul „Luna Pătrată” pentru omul Alina Manole, nu petru artistul Alina Manole.

A.M. : Foarte grea întrebarea asta! De fapt nu e grea, e foarte emoţionantă pentru mine. Omul Alina Manole acum este extrem de obosit, pentru că a trecut printr-o lansare pe care am pregătit-o aproape de una singură. Omul e foarte fericit că a ajuns la Suceava să-şi lanseze albumul şi că publicul a fost într-un mare fel. Nu mi-am imaginat că într-un club plin cu oameni necunoscuţi mie, pot să reacţioneze aşa cum au făcut-o sucevenii în seara asta. Încă nu-mi revin, nici n-am apucat să fumez o ţigară. M-au uimit cu totul şi m-au foarte, foarte emoţionat. Nu mă aşteptam.
Aici la Fierărie, trei oameni, ăştia trei oameni de au Fierăria sunt extraordinari. Au o mentalitate deosebită, au o deschidere deosebită, pe mine m-au impresionat foarte mult, şi se vede o foarte, foarte mare grijă la detalii. De la luminile de scenă care există, la luminile din sală care coboară, la lumânărelele de pe mese, la PR-ul pe care îl fac la evenimente şi aşa mai departe. A fost un loc magnific şi faptul că au reuşit să adune atâţia oameni pe mine m-a impresionat.

OSV.ro: Noi am fost surprinşi şi impresionaţi de dăruirea cu care ne-ai oferit muzica ta. Sperăm că vei reveni curând.

A.M. : Vor mai fi clar şi alte ocazii să ne întâlnim. Cu siguranţă vor mai fi şi altele. Am avut emoţii pentru că muzica mea este o muzică de atmosferă, e o muzică mai de suflet, mai calmă şi am simţit că într-un fel sau altul am ajuns la fiecare. Ceea ce într-un club e destul de greu. E agitaţie, e bere, e fum, sunt prieteni şi faptul că m-am strecurat şi eu prin tornadă, a însemnat mult.
OSV.ro: Cred că ăsta e scopul fiecărui artist, să-şi atingă publicul în suflet.
A.M. : Nu este un scop neapărat. Ştii ce e, gândul îl ai. Scopul nu ţi-l propui sau cel puţin eu nu, pentru că sunt foarte plină de respect faţă de fiecare om care ascultă folk şi mă emoţionez de fiecare dată şi mă fac mică. Că nu-mi vine să cred că m-au ascultat.

OSV.ro: Abia aşteptam să ascult „Luna pătrată” live. Artistul e acolo, în faţa ta, îţi cântă, iar melodia se simte altfel. Cu totul altfel decât o înregistrare.

A.M. : Transmisia e diferită în momentul în care e omul ăla în faţă şi cânţi acolo. E live, e cum e. E cu fum, e cu răguşeli, e cu o chitară (acum a fost şi un pian), e altceva. Dar eu vă garantez vouă ceva. Veţi asculta albumul şi veţi avea senzaţia că e live, pentru că albumul a fost gândit astfel încât să sune ca un album de live.
OSV.ro: Dar totuşi e diferenţa aia. E puncul ăla care separă înregistrarea de live.
A.M. : Hai să vorbim după ce asculţi.

OSV.ro: Bine, promit să ascult şi să dau un mail, un comentariu pe blog, orice. Şi dacă tot am ajuns la blog, cum ajută blogul un artist de folk, care e în perioada asta minunată de apogeu al folkului.

A.M. : Dacă nu ai blog, dacă nu ai site, dacă nu te promovezi în principal singur, nu te aştepta să te promoveze alţii. Orice artist, din punctul meu de vedere, ar trebui să facă efortul să-şi aloce un timp zilnic, pentru a vedea, citi pe internet informaţii, a-şi creea o imagine şi a o transmite. Eu am început cu blogul în 2007, de doi ani, dar astăzi am oameni care intră în mod constant, să afle nu neapărat despre mine, ce mai fac, pe unde mai cânt, ci să afle şi ce cărţi mai citesc, ce filme mai văd, ce mai recomand, spectacole, concerte rock sau altceva. Asta mă ajută şi am creeat practic o comunitate, ne citim între noi şi ne susţinem, pentru că aşa creşti.

OSV.ro: Ştiu că mai devreme, „Luna Pătrată” şi-a găsit loc prin Cărtureşti. Cum a fost acolo?

A.M. : La Cărtureşti a fost foarte puţină lume, a fost doar o întâlnire cu publicul, nu a fost un concert pentru că am lăsat concertul pentru aici, la Fierărie. A fost doar o sesiune de autografe şi am cântat patru piese, a fost foarte intim, foarte puţină lume, unii au intrat absolut din întâmplare şi au rămas şi au cumpărat albumul, ceea ce mă bucură enorm.

OSV.ro: Ce înseamnă până la urmă, „Luna Pătrată”?

A.M. : E ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, ca la un moment dat, cel de lângă, să facă un gest extraordinar din dragoste. Să modifice forma lunii, să ia stelele să le pună aţe şi să le transforme în baloane, nu ştiu, orice.

Îţi mulţumim pentru respunsurile sincere şi te aşteptăm încă de cel puţin o mie de ori să ne încânţi cu „Luna Pătrată” şi celelalte cântece pe care le interpretezi cu atâta drag.

Anca VASILENIUC şi Bogdan BEŞLIU

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.