Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor

Data
Access
gratuit
Loc
Muzeul de Istorie Suceava

Vineri, 23 Noiembrie 2012, începând cu ora 11:45, Muzeul de Istorie Suceava te invită la vernisajul expoziţiei Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor.

Oraşul nostru a cunoscut de-a lungul timpului o permanentă transformare urbanistică ce a făcut să dispară, mai ales din perimetrul centrului istoric, arhitectura tradițională caracteristică târgului Sucevei. Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţă, vechiul spaţiu de locuire a dispărut, sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă.

Fostul aspect al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat inclusiv o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte din ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil. Expoziţia Pierduta, uitata, necunoscuta Suceava periferiilor (autorul proiectului este istoricul dr. Mihai-Aurelian Căruntu) îşi propune să prezinte publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte datorită sistematizării din perioada comunistă.

Totodată, unele fotografii cu locuinţe din prezent, sunt o pledoarie pentru pentru o nou optică în ceea ce priveşte reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural, atât cât a mai rămas neafectat de tentaţia modernizării.

În cadrul evenimentului va fi lansat volumul Un brand al industriei sucevene de odinioară: Fabrica de zahăr Iţcani SAR (1927-1948) (Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2012). Autor Mihai Aurelian Căruntu. Prezintă prof. univ. dr. Ştefan Purici.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.