Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Proiectul 112

Data
Loc
Iulius Mall Suceava

Proiectul 112 by Mihaela Berciu şi Alex Gâlmeanu a făcut să curgă valuri de cerneală în presa centrală, prin intensitatea mesajului vizual.

Stop violenţei în familie! sau reinventarea la nivel de artă vizuală a luptei împotriva agresiunilor fizice este laitmotivul expoziţiei pe care Iulius Mall Suceava o va găzdui în intervalul 29 Mai 2009 – 2 Iunie 2009. Ineditul acestei expoziţii constă în faptul că cele 24 de fotografii înfăţişează bărbaţi de succes atât din show-biz-ul românesc, cât şi din mediul de afaceri, medicină, modă, mass-media… într-o postură nouă, aceea de victime ale violenţei domestice.

Statistic vorbind, victimele sunt femeile iar bărbaţii, agresorii. Tocmai de aceea rolurile au fost inversate. Încercăm să demonstrăm barbaţilor cum arată violenţa domestică pe propria lor piele, i-am fotografiat în situaţii în care multe dintre femei se află. Am ales personalităţi pentru ca sunt lideri de opinie (…) Poate că în felul ăsta bărbaţii vor înţelege că violenţa nu este un argument.

Alex Gâlmeanu

Proiectul 112 reprezintă o metaforă vizuală care aduce argumentul creaţiei artistice împotriva aroganţei puterii violente şi o combate prin mijloace proprii, această aroganţă apelând la sensibilitatea publicului. Expoziţia este rezulatul unei Românii în cadrul căreia violenţa, indiferent de ipostazele sale, face victime şi schimbă destine.

Initiatorul proiectului, Mihaela Berciu, consultant de imagine şi fotograful Alex Gâlmeanu reunesc în cadrul acestei expoziţii 24 de bărbaţi celebri: Ilie Năstase, Dan Bittman, Elan Schwartzenberg, Răzvan Ciobanu, Lucian Mândruţă, Andi Moisescu, Tudor Chirilă, Alexandru Abagiu, Cătălin Botezatu, dr. Constantin Stan, Răzvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petroşel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chişu, Smiley, Mihai Petre, Cătălin Ştefănescu, Dragoş Bucurenci, Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi.

România este încă dominată de mentalităţi învechite. Nimeni nu are dreptul sa agreseze un semen! La noi însă se întâmpla frecvent. Acest fenomen nu va scădea câtă vreme societatea se va mulţumi să priveasca cu mâinile în sân, pe motiv ca nu se poate face nimic. Sigur că se poate! Cu bunavoinţă, altruism şi interes faţă de ceilalţi.

Mihaela Berciu

Proiectul 112 este un proiect social şi artistic care s-a născut din dorinţa de a aduce în prim-plan creşterea îngrijorătoare a cazurilor de violenţă domestică în România. Scopul său este de a sprijini cu fonduri Programul CASABLU, iniţiat în mai 2002, în cadrul căruia funcţionează un centru de consiliere socială, psihologică şi juridică şi un adăpost, cu adresa confidenţială, în care femeile şi copiii victime ale violenţei în familie pot fi găzduiţi între 1 şi 6 luni.

Violenţa domestică este unul din fenomenele care destabilizează profund la nivel fizic, psihologic, emoţional şi economic toate persoanele implicate. Iniţiatorii Proiectului 112, Mihaela Berciu şi Alex Gâlmeanu au înţeles că una din marile nevoi ale persoanelor abuzate este de a se simţi în siguranţă, de a avea un spatiu în care să îşi recâştige demnitatea şi respectul de sine. Au ales sa nu ramână indiferenţi la fenomen şi să îşi ofere suportul celor care au mare nevoie de ajutor. Salutăm iniţiativa lor şi le mulţumim pentru încrederea în serviciile programului Casa Blu.

Cristina Horia
director executiv Fundaţia SENSIBLU

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.