Orașul SUCEAVA

Votează!

Implică-te! Suceava în imagini

Şezătoare tradițională

Data
Loc
Pub Boem La Fierărie Suceava

Duminică, 30 Noiembrie 2008, începând cu ora 20:00, pub boem La Fierărie Suceava organizează o Şezătoare tradiţională.

30 Noiembrie 2008 » Şezătoare tradiţională

  • lansarea colecţiei toamnă-iarnă de speritori marca BU-HU-HU
  • lăutari, doine şi bocetul Andreiului
  • scenete: ritualuri, descântece, vrăji, farmece
  • aflarea ursitului, prognoza vremii, alungarea strigoilor şi moroilor
  • povestea Sfântului Andrei

La şezătoarea tradiţională organizată duminică 30 noiembrie s-a visat, cu ochii deschişi, la vechile tradiţii şi datini. Oaspeţii au fost surprinşi să descopere un ambient pitoresc, plin de magie fiind întâmpinaţi de gazde cu turte şi covaşă.

Fierăria, de pe Mărăşeşti la o aruncătură de ciocan de cofetăria Scala, a găzduit un grup de fete de la Liceul de Arta Ciprian Porumbescu Suceava în port popular, îndrumate de profesoara lor Oana Strejac, ce au repetat ritualurile specifice acestei zile de la descântece şi farmece până la aflarea ursitului şi prognoza meteo pentru anul ce vine.

S-au dansat hore şi toate acestea au fost puse în valoare de varii doine şi Bocetul Andreiului acompaniate cu lăutari ce au răsunat până târziu în noapte. Iar de cum gongul a sunat prima oară anunţând trecerea în ziua naţională, un vrednic răzeş reprezentant de seamă a presei sucevene a făcut „fierăria” să răsune la cântul său patriotic.

Stigoii şi moroii au fost îndepărtaţi de pe aceste meleaguri binecuvântate de sperietorile marca BU-HU-HU lansate cu ocazia acestui eveniment. Cele cinci tipuri de sperietori, ce reprezintă alternativa artistică a piticilor de grădină, au intrigat şi atras vizitatorii. Atât de dragi le-au fost, încât clienţii entuziasmaţi le-au dănţuit prin noapte, s-au fotografiat cu ele şi chiar le-au luat şi acasă, unele cumpărate altele cam „luate pe sus”… atât a fost dorinţa de mare.

Pentru că reacţia publicului a fost foarte pozitivă, La Fierărie se vor repeta astfel de evenimente cu specific tradiţional ori de câte ori se va ivi ocazia. Deja se fac pregătiri pentru Dragobetele din februarie.

La mulţi ani România! La mulţi ani români! La mulţi ani tradiţiei şi datinilor din străbuni!

echipa La Fierărie

Anul acesta a fost primul în careo mică parte din Suceava l-a sărbătorit cum se cuvine pe Sfântul Andrei. La fierărie s-au adunat o mână de petrecăreţi care au asistat la o şezătoare în adevăratul sens al cuvântului. N-au lipsit descântecele, farmecele, ritualurile specifice zilei de 30 Noiembrie, usturoiul, busuiocul, muzica lăutărească şi sperietoarele marca Bu-Hu-Hu.

Un colectiv de fete a prezentat o serie de ritualuri şi farmece pentru alungarea strigoilor şi au prezentat pe scurt povestea Sfântului Andrei. Lăutarii au menţinut atmosfera de petrcere până în zorii zilei, interpretând piese bine cunoscute din folclorul naţional, „Trandafir de la Moldova” sau „Cântă cucu-n Bucovina” fiind doar două dintre exemple.

Pub-ul Boem „Fierărie” îşi menţine reputaţia, iar fiecare eveniment organizat aici este un succes deplin. Felicitări şi aşteptăm următoarele surprize.

Bogdan BEŞLIU

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.