Sinucigaşul
- Data
- Access
- 100 lei
- Loc
- Casa de Cultură a Sindicatelor
- Comentarii
- 7
- Trackbacks
- 0
Luni, 7 Martie 2011, începând cu ora 19:00, Teatrul Național București prezintă la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava spectacolul Sinucigaşul de Nikolai Erdman.
Cu: Dan PURIC, Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin, Vitalie Bichir, Mihai Cuciumeanu, Nikita Dembinski.
Traducerea Maşa Dinescu. Scenografia: Diana Ruxandra Ion. Un spectacol de Felix Alexa.
O comedie amară pe care au vrut s-o pună în scenă mari regizori ca Meyerhold şi Stanislavski, dar pe care a interzis-o însuşi Stalin. Urmarea? Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională. Sinucigaşul se joacă astăzi peste tot în lume, relansând o întrebare dramatică: viaţa are sens? Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii. O piesă de un curaj nebun scrisă în plin totalitarism, un strigăt disperat pentru câştigarea dreptului la şoaptă. Pentru că este o piesă fără banalităţi, şi Alexa ocoleşte evident banalităţile în spectacol. Nici rutina nu-şi are locul aici, dar se observă inerţii din partea unor actori în roluri secundare. Regizorul caută, şi găseşte, o rezolvare scenică simplă, dar profundă şi, precum e textul, cu inserţii metafizice. El ştie să-l introducă pe spectator în subtilitatea piesei scrise la 1928 – pentru că este „ciudat de actuală”. Personajul principal, prin jocul lui Dan Puric, atinge sensibilitatea publicului şi acesta vibrează. Restul interpreţilor sunt ca o orchestră, dirijată de acţiunile în scenă ale protagonistului, cel care ajunge la ideea impusă de a merge spre sinucidere.Podsekalnikov este un om fără serviciu, stă într-o casă tip cămin, se trezeşte în plină noapte şi îşi întreabă nevasta dacă a mai rămas ceva lebăr. Provoacă zăpăceală în familie. Vin vecinii. El începe să descopere, cu stupoare, că foarte multă lume are nevoie de moartea sa şi să sfârşească prin sinucidere. Acest sfârşit este ca o marfă care se vinde. Există comerciantul, există şi cumpărătorii – intelectuali, slujitori ai bisericii, oameni de rând. În opinia acestora, sinuciderea l-ar face erou pe Podsekalnikov. Ar vorbi toată lumea despre „eroismul” lui. Moartea îi este programată. Se dă şi o petrecere, cu doar 30 de minute înainte de ora 12:00, care ar trebui să-i fie fatală. Dezorientat, el nu ştie pe cine să asculte. Viu, şi nu mort, Dan Puric stă într-un sicriu transparent. Lumea îl crede deja petrecut. Nevasta e în delir. Restul oamenilor „respectă” ritualul. Dar omul care nu s-a sinucis, deşi spunea mereu că viaţa nu are sens este, totuşi, inundat de o revoltă. Depăşeşte umilinţa şi nu mai vrea să moară. Există însă un sinucigaş – nu apare niciodată în scenă -, care l-a crezut mort pe Podsekalnikov şi i-a urmat „fapta”
Durata spectacolului : două ore și 15 minute.
Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere, respectiv 80 lei biletul (primii o sută).
Fotografii
Poze realizate de ArTiStul.
Pentru a afla ultimele noutăţi din Suceava, adaugă pe Yahoo! Messenger ID-ul nostru, OrasulSUCEAVA.
Promo
Camil
Cât e biletul, 100 de lei? Preţul e prohibitiv şi chiar dacă pot intra gratis nu merg. E bătaie de joc
Benny
100 de lei?! OMG! Plus drumul Radauti – Suceava. NO WAY!
Theia
e exagerat prețul pentru bilet!
Domuncu
Asta pentru ca e lipsa de bani. Pretul biletului e partial justificat, avand in vedere faptul ca trebuie cazat tot personalul Teatrului National Bucuresti afiliat spectacolului, plus alte cehsltuieli administrative si organizatorice. In Bucuresti, pretul variaza in functie de locul in sala, dar sala este relativ mica. (50 lei frontal, 40 lei, lateral si 16 lei elevi/studenti/pensionari/- numar limitat de 20 locuri, vizibilitatea cea mai redusa, dar merita si acela). In orice caz, mult mai ieftin, dar nu implica acele costuri mai sus mentionate.
Domuncu
P.S: Daca nu l-ati vazut macar o dat ain viata pe Dan Puric pe scena, ati trait degeaba
Domuncu
Inca mai e timp….merita !!!
Iulia
As fi vrut sa merg, insa e cam scump… Cand eram studenta in Bucuresti „imi permiteam” sa merg mai des la teatru.