Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Video Art 2013

Data
Access
gratuit
Loc
Suceava

În perioada 24-26 Mai 2013, în Suceava va avea loc a V-a ediție a etapei finale a concursului Video Art.

Manifestarea, înscrisă în Calendarul activităților educative naționale, derulate de MEN în parteneriat cu instituțiile școlare din țară, a devenit tradiție la Suceava și va aduna la sfârșitul acestei săptămâni, un număr de douăsprezece echipe din întreaga țară, reprezentând realizatorii celor mai bune scurtmetraje și spoturi publicitare, nominalizate pentru etapa națională din cadrul acestui festival.

S-au înscris la ediția din acest an, un număr 45 de proiecte cinematografice din multe colțuri ale țării, între care menționăm: Oradea, Brăila, Cluj, Câmpina, Brașov, Fălticeni, Rădăuți, Iași, Ploiești, Onești, evident, București și, bineînțeles, Suceava.

Cu prilejul etapei naționale, elevii cineaști amatori vor derula așa-numita probă de film, în ziua de 25 Mai 2013, constând în realizarea unui scurtmetraj de aproximativ cinci minute, pe o temă dată de juriul național. Filmul va fi realizat în contextul unei excursii documentare în județ, pe un traseu circumscris temei sugerate, iar nota obținută în urma acestei probe va reprezenta o cotă parte din punctajul general al competiției, care va stabili duminică, ierarhia națională.

De menționat este faptul că în peisajul competițional național, formatul festivalului de la Suceava este unic, în sensul că este singura competiție din țară, în care liceenii sunt invitați la fața locului, pentru a realiza efectiv un scurtmetraj. Rolul acestei probe este, în primul rând, de a certifica paternitatea filmelor trimise la etapa preliminară, în felul acesta eliminându-se orice suspiciune cu privire la realizarea filmului trimis la concurs. Dintr-o altă perspectivă, etapa națională reprezintă un prilej mult așteptat de mulți liceeni din țară, care abia așteaptă întâlnirea cu alți pasionați ai filmului.
Au fost nominalizate pentru acest an filme și spoturi publicitare cu impact social realizate de liceeni din București, Brașov, Câmpina, Fălticeni, Rădăuți și Suceava.

Un moment foarte așteptat de participanți va fi training-ul realizat de profesioniștii de la TVR Iași, în preziua etapei finale, prilej cu care participanții din întreaga țară vor fi instruiți în ceea ce privește tehnicile cinematografice, vor face analiză pe baza proiectelor trimise la concurs, încercându-se în acest mod eliminarea neajunsurilor cât și ridicarea ștachetei în ceea ce privește viitoarele proiecte cinematografice.

Tema filmului de concurs este un secret bine păzit de către juriul național, concurenții urmând să o afle în dimineața zilei de filmare. Organizatorii au pregătit mai multe variante de traseu, din care juriul va alege pe cea mai atractivă pentru ediția din acest an. După realizarea shooting-ului, timp de o jumătate de zi, se va trece la editarea filmelor, iar seara, juriul va trece la evaluarea acestora, stabilind în final, câștigătorii din acest an.

În dimineața celei de-a treia zi, pe 26 Mai 2013, începând cu ora 10:00, la Auditoriumul Joseph Schmidt Suceava din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava se va derula Gala festivă de decernare a Premiilor Video Art.

Evenimentul este organizat de Colegiul Național Petru Rareș Suceava.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.