Orașul SUCEAVA

Votează!

Implică-te! Suceava în imagini

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Data
Access
gratuit
Loc
Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Suceava

Marți, 27 Ianuarie 2015, începând cu ora 12:00, în Aula Colegiului Naţional Ştefan cel Mare Suceava va fi marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocasustului.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea, în 1945, a lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi șase milioane de evrei, dar şi milioane aparţinând şi altor culturi, de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945.

Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de 90 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.

Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluția finală a problemei evreiești”, cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condusă de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notată de istorici fiind de şase milioane. Se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepţii au sectei „Martorii lui Iehova”, diverşi deţinuţi politici, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. În Holocaust au pierit în total 1,5 milioane de copii.

„Naţiunile Unite nu trebuie să uite niciodată că au fost create ca un răspuns la teribilul flagel reprezentat de nazism”, declara în 2005 secretarul general al organizaţiei, domnul Kofi Annan, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra faptului că acte cumplite de genocid au fost comise şi după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în Cambogia, în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, precum şi în alte regiuni ale globului. „Este uşor să spui “Aşa ceva nu se va mai întâmplă niciodată”, dar este mult mai greu să şi acţionezi în acest sens „, a recunoscut Annan.

Cu prilejul evenimentelor ce marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii eroilor, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului, la care participă şefi de state şi de guverne, categorii largi de cetăţeni, tineri şi vârstnici, oameni de cultură, elite ale societăţii civile. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă instituţiile memoriei specializate, ca Memorialul Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

Să ne amintim! este îndemnul unei rugăciuni evreieşti, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.