Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Ziua Roșiei Montane

Data
Access
gratuit
Loc
La Fierărie Talcioc Cultural Suceava

Joi, 6 Februarie 2014, începând cu ora 18:00, La Fierărie Talcioc Cultural Suceava te invită la sărbătorirea a 1882 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România – Roșia Montană.

Aflată la cea de-a patra ediție, Ziua Roșiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural și natural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și pentru a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Roşiei Montane în Suceava propune publicului un program constând în proiecție de filme documentare Patrimoniul Roșiei Montane și Roșia Montană – Noul Eldorado, expoziții fotografice reflectând patrimoniul cultural, dezbateri cu privire la acestă problemă naţională.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 40 oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.