Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava

În România, activitatea de colectare și păstrare a materialului genetic vegetal a început odată cu debutul preocupărilor de ameliorare științifică, dar aceste activități și-au conturat caracterul sistematic, orientat către conservarea genetică a resurselor vegetale pentru alimentație și agricultură simultan cu înființarea Băncii de Gene Suceava.

La inițiativa doctorului Mihai CRISTEA, proiectarea băncii a început în anul 1982, iar construcția ei a demarat în anul 1985, proiectul fiind efectuat după o documentare temeinică în mai multe bănci de gene moderne ale perioadei respective. Construcția propriu–zisă s-a desfășurat în doua etape: în anul 1987 s-a definitivat construcția laboratoarelor, iar în anul 1988 au fost edificate celulele de conservare. În perioada 1987-1990 unitatea a funcționat ca laborator specializat în domeniul resurselor genetice vegetale, în cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava.

Pe baza Hotarârii Guvernului României nr. 371 din 1990, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a devenit instituție publică, de sine stătătoare, cu personalitate juridică, având caracter național. Mandatul acesteia, specific majorității băncilor de gene de la nivel mondial, fiind explorarea, colectarea, evaluarea și conservarea resurselor genetice vegetate, fiind finanțată integral de la bugetul de stat și subordonată, direct, Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Începând cu data de 9 Decembrie 2009, când HG 1433/2009 a fost publicata în Monitorul Oficial 857, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a fost comasată cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor București.

Program de funcționare

 • luni – vineri / 8:00 – 16:00

Contact

Ultima actualizare:

Publicitate

Comentarii (4)

 1. Cojocariu Constantin ( tot sucevean)

  Urmare unui articol pe internet ” De ce rosiile nu mai au gustul de odinioara „, am vazut ca cineva din Timisoara (si altii ) ar fi dorit sa obtina samanta rosiilor „bune” iar un oaracare Viorel a amintit de existenta Dv. Bine ar fi ca cineva de la Dv. sa urmareasca asemenea discutii si cerinte ( nu numai despre rosii ) astfel incat sa puteti intra in legatura cu cei interesati. Beneficiul ar fi de ambele parti.

  Răspunde

 2. IOSIF LAZAR

  Buna! ma numesc Iosif Lazar ,locuesc in jud Bihor si as fi interesat sa cumpar seminte maturale Romanesti, legume,cereale si chiar fructe ( puieti,altoi ect.)………pot fi contactat prin e-mail<j_p_lazar@yahoo.com

  Răspunde

 3. MARIA

  sunt din Cluj, si ma bucur ca am aflat despre aceasta banca – nemaipoment de bine ca mai avem de unde a procuram produse nemodificate gentetic. AM LUAT DATE DE CONTACT SI AM SA REVIN IN CEL AMI SCURT TIMP PENTRU A COMANDA SEMINTELE CE LE FOLOSESC IN GRADINA MEA. VA MULTUMESC CA EXISTATI.

  Răspunde

 4. Sacara Liviu Catalin TM.

  Cand totul se duce pe rapa in tara asta…..RESPECT.Atat.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.