Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Cucuteni 5000 – Redivivus

Data
Loc
Universitatea Ștefan cel Mare Suceava (USV)

În perioada 12-15 Septembrie 2013, la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava se va desfășura a VIII-a ediție a simpozionului internațional Cucuteni 5000 – Redivivus.

Evenimentul își propune an de an o abordare interdisciplinară, fiind prezentate lucrări atât din domeniul științelor exacte, cât și din domeniul științelor umaniste.

Cucuteni 5000 – Redivivus se referă la tot ce ţine de cultura si civilizaţia Cucuteni, care se regăseşte pe o suprafaţă de circa 300.000 kilometri pătraţi, începând din sud estul Transilvaniei, zona Braşovului si a Brăilei, cuprinzând toată Moldova cu excepţia unei părţi din sud-est si oprindu-se în nord în Galiția, Volânia, Ucraina de vest pană la Niprul mijlociu, satul Tripolie ca punctul nord-estic cel mai avansat. Elementele acestei culturi încep din epoca finală a pietrei şlefuite până la apariţia podoabelor din aramă. Cultura și civilizaţia Cucuteni se situează între anii 4600 și 3500 î.e.n. La modul superficial această cultură este cunoscută mai mult prin ceramica specifică pictată tricrom cu alb, crem, roşu crud sau negru şi desene continuu spiralate şi neintersectate. Volumele vaselor ceramice reprezintă asocieri de corpuri geometrice realizate în epocă, în care geometria spaţială nu era încă cunoscută.

Anul acesta vor participa cu articole un număr mare de cercetători din România, Republica Moldova și Germania, din diferite domenii ale științelor, cercetările interdisciplinare fiind preponderente. Cercetătorii prezenți cu articole la această manifestare provin din instituții renumite precum: University of Bremen, University of Applied Sciences Saarbrucken, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia Română – filiala Iași – Institutul de Arheologie, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania Brașov, Comitetul pentru Istoria și Filosofia Științei al Academiei Române Filiala Brașov-Sibiu, Muzeul Bucovinei Suceava, Institutul Bucovina al Academiei Române.

Manifestările se vor desfășura separat pe trei secțiuni:

  • Cultura Cucuteni – Tripolie (14 lucrări);
  • Istoria științelor și tehnicii (18 lucrări);
  • Cultură și civilizație (26 lucrări).

Cele mai calitative lucrări din punct de vedere al cercetării științifice și originalității vor fi publicate într-un volum special dedicat simpozionului.

Cu ocazia organizării acestui Simpozion internațional, în simeza din corpul A a Universității Ștefan cel Mare Suceava, se va organiza o expoziție de icoane și arme medievale deținute de Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și de colecționarul de talie europeană colonelul Petru Costin. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Universității Tehnice din Chișinău, Universității Ștefan cel Mare Suceava și a Centrului de Istorie și Cultură Militară Chișinău, structură a Ministerului Apărării din Republica Moldova.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.