Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Dezvelirea bustului lui Franz cavaler Des Loges

Data
Access
gratuit
Loc
Primăria Municipiului Suceava

Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021, la ora 12:00 Primăria Municipiului Suceava vă invită la evenimentul prijeluit de dezvelirea bustului lui Franz Cavaler des Loges care va avea loc în fața Primăriei.

„DES LOGES RITTER, FRANZ cav (1864, Viena – 10.05.1914, Suceava) – jurist. Originea, franco-elvețianã. Absolvent al Facultãþii de Drept Administrativ din Viena (1871).
Repartizat la Tribunalul din Cernăuți, apoi la primăria din același oraș. Angajat al companiei Offenheim, ca șef de compartiment comercial. Contribuie la construirea liniei ferate Iași-Cernăuți Lemberg (pânã în 1891). Pensionat de statul român. Stabilit în Suceava. La 1 august 1891 este numit primar al orașului Suceava, funcție pe care avea sã o deținã până la 5 ianuarie 1914. S-a remarcat ca un foarte bun administrator. Lui i se datoreazã construcția liniei ferate Ițcani – centrul Sucevei, a turnului clopotnițã de la biserica Sf. Dumitru, care servea ca punct de observație pentru pompieri, a unui pod de lemn peste râul Suceava spre Burdujeni, a Casei Naționale (o clãdire impunãtoare, situatã între actualul sediu al RENEL și vechiul sediu administrativ al Poștei, dãrâmatã prin anii 70), a sediului Primãriei (actuala Prefecturã, 1902) ș.a. În 1906 s-a construit
Uzina electricã și canalizarea orașului; în 1910, Uzina de apã și apeductul. S-a aflat în bune relații cu prefectul județului Suceava din România (cu sediul la Fãlticeni) și cu primarul târgului Burdujeni, localitate rãmasã, dupã raptul din 1775, în România. A sprijinit activitatea culturalã. Statul român l-a decorat, iar Primãria Sucevei i-a ridicat un monument funerar, în 1931, în cimitirul orașului”
(Emil Satco, Enciclopedia Bucovinei, vol. I, Suceava, 2004, pp. 319, 320)

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.