Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Lira de Aur

Data

În perioada 6-7 Iunie 2008, va avea loc cea de-a XXIX-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală Lira de Aur, eveniment organizat de Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Suceava, Asociaţia Culturală Lira de Aur şi Complexul Muzeal Bucovina.

Festivitatea de deschidere a concursului va avea loc vineri, 06 Iunie 2008, începând cu ora 10:00, la Sala Dom Polski Suceava. Concursul, cu secţiunile coarde, pian, instrumente de suflat, percuţie şi instrumente populare se va desfăşura la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava. Şi-au anunţat participarea 94 de elevi din şcolile şi liceele de artă din 17 judeţe ale ţării, dar şi concurenţi din Republica Moldova şi din Grecia.

Juriul competiţiei este prezidat de profesorul universitar dr. Viorel MUNTEANU, compozitor, muzicolog şi rector al Universităţii George Enescu Iaşi, iar preşedinte de onoare al juriului este Adrian BRĂESCU, inspector şcolar general în cadrul MEdCT. Concursul mai are în componenţa sa personalităţi marcante ale lumii muzicale româneşti şi europene. Activităţile specifice manifestărilor competiţionale sunt coordonate de inspectorul şcolar Alexandra RABINIUC, precum şi de conducerea Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu Suceava, reprezentată prin directorul Sabina ROMAN şi directorul adjunct Sever DUMITRACHE.

Sala Dom Polski a găzduit sâmbătă gala laureaţilor a celei de-a XXIX-a ediţie a Concursului Internaţional „Lira de Aur”. În palmaresul ediţiei din acest an au intrat 13 menţiuni, 16 premii III, 23 premii II, 21 premii I, un premiu special şi bineînţeles marele premiu – Trofeul „Lira de Aur”. Municipiul Suceava şi-a adjudecat 19 distincţii, fiecare participant din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” reuşind să se facă remarcat la una dintre categoriile din concurs. Premiul Special al Juriului, oferit de Asociaţia „Lira de Aur” s-a îndreptat către Grecia, fiind obţinut de Aivizou Ana din Grecia, câştigătoare a unei menţiuni în proba de pian a concursului.

Trofeul „Lira de Aur” a fost cucerit de Andrei Ionuţ Ioniţă, de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 1 „Iosif Sava” din Bucureşti, profesor îndrumător Ani Marie Paladi, al cărui violoncel a încântat juriul pe „Sonata” lui P. Locatelli şi „Scherzo” a lui Julius Klengel. Trebuie să amintim că Andrei a fost printre cei 4 „finalişti” de anul trecut, fapt pentru care anul acesta s-a întors mult mai decis să-şi îmbogăţească palmaresul cu marele trofeu.

Festivitatea de premiere a fost precedată de o serie de recitaluri susţinute de Şchiopu Marin – nai, Curtean Ivan – ţambal, Chetreanu Nicoleta – vioară şi Ioniţă Andrei – violoncel, menite parcă să susţină rezultatele deosebite pe care concurenţii din acest an le-au obţinut. De fapt, datorită succesului pe care îl are acest concurs şi nivelului din ce în ce mai ridicat al participanţilor, organizatorii se gândesc serios să deschidă porţile competiţiei şi elevilor de liceu.

Bogdan BEŞLIU

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.