Orașul SUCEAVA

Informează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Securitatea – instrument al dictaturii

Data
Loc
Muzeul de Istorie Suceava

În perioada 15 Ianuarie 2014 – 9 Februarie 2014, între orele 10:00 și 17:00, la Muzeul de Istorie Suceava expoziția intitulată Securitatea – instrument al dictaturii.

Expoziţia îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.

Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii.

Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.

O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini sugestive inedite și documente privind starea de spirit din județul Suceava, întocmite de Securitate.

Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care consultându-şi dosarul, au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS. Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de CNSAS (finanţat de EACEA): Supravegheat de Securitate în anii ‘70-’80, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 15 Ianuarie 2014, începând cu ora 12:00.

Vizitatorii au posibilitatea să vizioneze filmul documentar realizat de CNSAS, Supravegheat de securitate în anii 70-80, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după următorul program: miercuri şi joi, începând cu orele 11:00 și 15:00, vizitatorii individuali, iar pentru grupuri organizate, permanent, de marți până duminică, începând cu orele 10:00 și 16:00.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


Fotografii

Fotografii realizate de ArTiStul.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.