Orașul SUCEAVA

Exprimă-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Spitalul amorului

Data
Loc
Muzeul de Istorie Suceava

Vineri, 16 Ianuarie 2009, începând cu ora 19:00, la Muzeul de Istorie Suceava, va avea loc un recital de excepţie.

Pentru că Suceava îl omagiază pe Eminescu, cadoul Asociaţiei Joseph Schmidt în parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina şi Consiliul Judeţean Suceava pentru publicul sucevean este o rememorare a muzicii cântată în saloanele bucureştene din perioada de sfârşit a secolului al XIX-lea şi început de secol XX, prin intermediul unei voci de rezonanţă, mezzosoprana Oana ANDRA, solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, acompaniată de pianistul Alexandru PETROVICI.

Protagoniştii recitalului Spitalul amorului vor interpreta o selecţie de arii şi romanţe naţionale transpusă într-o cheie melodică rafinată şi spectaculoasă. Introduşi deja în atmosfera de epocă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, vom avea parte şi de cântecele populare culese de Anton Pann. Mezzosoprana Oana Andra a inclus in repertoriu piese de Carol Decker, G. Carlson, G. Cavadia, dar şi un sfăşietor Revedere…

Concepţia şi producţia recitalului, realizat dupa o idee a regizorului Alexandru Tocilescu, aparţin agenţiei Promotion Company din Bucureşti, mişcarea scenică fiind semnată de Mihaela Ţigănuş, fostă prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu o experienţă de peste zece ani în cadrul unor renumite academii din Paris.

Cităm din cronica muzicologului Costin Popa, în urma premierei de la Bucureşti:

Parfumul vechiului Bucureşti, al vechilor ţinuturi carpatine… a revenit într-o zi de martie a anului 2008, cu tot farmecul ce-l înconjoară, prin vocea mezzosopranei Oana Andra, prin pianistica lui Alexandru Petrovici, în foyerele primei scene lirice a ţării. Savoarea buchetului de arii şi romanţe naţionale a fost seducătoare: clipe de atmosferă de epocă, vrajă de sentimente diverse, eleganţa de salon şi, nu în ultimul rând, fascinaţia iubirii fierbinţi. Într-un recital surprinzător, ca tematică, o premieră chiar. Oana Andra şi-a condus glasul cu timbralitate profund rezonantă într-o varietate de bine cumpănite atitudini, zugrăvind cu fineţe de expresie înşiruirea inedită de tablouri. Oana Andra, alături de Alexandru Petrovici au reuşit să dea o nouă strălucire vechilor romanţe româneşti, adăugând unicitatea interpretării. Cu siguranţă, după această incursiune prin Bucureştiul de altădată, vom fi nostalgici şi ne vom trezi că ne dorim să fi trăit în acele vremuri.

Mezzo-soprana Oana Andra face parte din categoria „români celebri în străinătate, necunoscuţi în România”. Cu o carieră solid construită pe baza talentului înnăscut şi a efortului susţinut, Oana Andra a obţinut 15 premii până acum şi aprecierea multor nume sonore ale marilor scene ale operei din lumea întreagă.

Oana Andra este singura mezzosoprana din ţară care a studiat tehnica şi stilul de interpretare rossiniene, direct de la sursă, la Accademia Rossiniana din Pesaro (oraşul natal al lui Rossini), cu maestrul Alberto Zedda, cel mai mare specialist în Rossini al zilelor noastre, care a îngrijit ediţia Ricordi cu operele rossiniene (incluzând şi La Cenerentola). Această ocazie deosebită i-a fost oferită de soprana Mariana Nicolesco, a cărei prima discipolă a fost, imediat dupa reântoarcerea acesteia in ţară şi care a apreciat vocea deosebită a Oanei Andra şi tehnica ei, rar intâlnită, de a executa perfect coloraturile rossiniene, legato şi într-un tempo deosebit de rapid. Maestrul Alberto Zedda a preţuit calităţile interpretative ale Oanei Andra, invitând-o să colaboreze cu domnia sa în trei producţii de operă din festivaluri Rossini din lume.

Recitalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj Al Alteţei Sale Regale Prinţul Paul Al României.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.