Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

1 Mai

Data publicării
Autor
Constantin DURA

Râde iarăşi primăvara / Peste câmpuri, peste plai / Veselia umple ţara / C-a venit Întâi de Mai…

Care veselie? Întâi Mai era pe vremuri numită si Ziua Muncii, în amintirea celor din Chicago care, la sfârsitul secolului al XIX-lea îşi cereau drepturile, dar mai și luptau pentru ele.

Blamată şi luată în derâdere după 1990, sărbatoarea zilei de 1 Mai nu mai amintește nimic noilor generații despre muncă ci, li se recomandă crâşme, hoteluri, discoteci şi chefuri. După ce să faci un chef? După ce ţi-ai luat diploma de masterat şi te-ai dus direct la somaj unde ţi se spune că miroase a cerneală proaspată.

În România de azi, tinerii nu-și mai fac planuri decât pentru următoarea oră sau maximum pentru o zi, pentru că, în rest, viitorul este o enigmă mai adâncă decât statuile de pe Insula Paștelui. Nu mai vor să audă de mâine şi cântă în cor da’ nu-i nimic… nu ne-am născut în locul potrivit.

Clasa politică pare surdă la reacția lor, la atitudinea lor. Se caută mereu ţapi ispăşitori și, lupii îmbrăcaţi în piei de oaie, plâng de mila tinerilor, cu ochii la propriile buzunare, ca să nu capete vreo depresie de atâta plâns.

Sâmbată este 1 Mai, o zi care va fi înjurată că a căzut în week-end și oricum era zi liberă. Na, că nici măcar atâta nu mai avem anul ăsta, să stăm acasă de 1 Mai!

Pe vremuri, un evreu a fost arestat la o demonstratie de 1 Mai pentru că el, cu accentul lui, nu se încadra în lozincile care erau cam așa: Asta-i viața, ăsta-i trai / Trăiască Intâi Mai!.

El strigă aceleași cuvinte dar le rostea astfel: Asta-i viata? Ăsta-i trai? Trăiască Intâi Mai?.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.