Orașul SUCEAVA

Dezvoltă!

Implică-te! Suceava în imagini

Apa

Data publicării
Autor
ArTiStul

V-aţi întrebat vreodată de ce americanii, prin companii precum Coca-Cola, cumpară izvoare de apă, precum cele din regiunea Vatra Dornei?

Suntem în anul 2070. Am 50 de ani, dar arăt de 85. Am multe probleme pentru că beau prea puţină apă. Cred că nu îmi mai rămâne mult timp. Astăzi sunt unul dintre cei mai în vârstă în societatea în care trăiesc.

Îmi amintesc când eram de 5 ani. Totul era diferit. În parcuri erau pomi mulţi, casele aveau grădini frumoase şi puteam să stau sub duş chiar şi o oră. Acum folosim prosoape cu ulei mineral ca să ne curăţim. Înainte, toate femeile îşi arătau cu mândrie frumosul lor păr. Astăzi trebuie să-şi radă capul ca să-l păstreze curat fără să se spele.

Din cauza deshidratării pielii, o femeie de 20 de ani arată de 40. Oamenii de stiinţă fac cercetări, dar nu se vede nici o soluţie la orizont. Nu putem fabrica apă. Concentraţia de oxigen s-a redus din cauza lipsei de vegetaţie, ceea ce a dus la scăderea capacităţilor intelectuale ale noilor generaţii. Morfologia spermatozoizilor multor bărbaţi s-a modificat, ceea ce a dus la naşterea de copii – victime, cu mutaţii şi malformaţii.

Guvernul ne obliga să plătim pentru aerul pe care îl respirăm: 137 m3 / persoană / zi. Cei care nu pot plăti sunt izgoniţi din „zonele aerisite”, înzestrate cu plămâni mecanici uriaşi, care funcţionează cu energie solară. Aerul nu este de foarte bună calitate, dar cel puţin putem să respirăm. Media de viaţă este de 35 de ani.

Câteva ţări au reuşit să conserve insule de vegetaţie cu apă curgătoare curată. Aceste zone sunt supravegheate foarte sever de către armată.

Apa a devenit un bun rar, o comoara inestimabilă, mult mai valoroasă decât aurul şi diamantele. Aici nu mai există copaci, pentru că nu plouă aproape niciodată. Şi când începe să plouă, nu cade decât ploaie acidă. Nu mai există anotimpuri din cauza schimbărilor de climă (fenomenul de seră) datorate activitaţii oamenilor secolului XX, care au poluat mediul înconjurător. Şi totuşi prevăzusem că trebuie să ne conservăm mediul înconjurător, dar nimeni nu a făcut nimic.

Când fiica mea îmi cere să-i povestesc cum era pe când eram eu tânăr, îi spun că pădurile erau frumoase. Îi vorbesc despre ploaie, despre flori, despre plăcerea de a înota şi de a pescui în râuri şi lacuri şi de a bea câtă apă doreşti. Şi despre buna sănătate a oamenilor.

Mă întreabă:
– Tată! De ce nu mai există apă?
Mi se pune un nod în gât…

Nu pot să încetez să mă consider vinovat, pentru că aparţin generaţiei care a desăvârşit distrugerea mediului înconjurător, neluând în serios nenumăratele avertismente. Aparţin ultimei generaţii care ar fi putut schimba cursul evenimentelor, dar care a hotărât altfel.

Astăzi, copiii noştri plătesc scump asta. Cred sincer că viaţa pe acest Pământ nu o să mai fie posibilă de acum încolo, pentru că distrugerea mediului a ajuns într-un punct fără întoarcere. Cât aş dori să mă fi putut întoarce înapoi şi într-un oarecare fel să fi făcut întreaga omenire să înţeleagă… în clipa în care puteam încă să facem ceva ca să ne salvăm planeta!

Ria Ellwanger în colaborare cu Lopez Chavez Ariel Alahin
Crónica de los Tiempos, aprilie 2002

Fără cuvinte mari: planeta Pământ are nevoie de ajutorul nostru! Trebuie să începem a constientiza că politicile sinucigaşe de până acum au împins Pământul la o grava îmbolnăvire. Acest lucru va înceta, în măsură în care vom găsi mijloacele de a convinge cât mai mulţi oameni că distrugerea Pământului prin poluare trebuie să înceteze ACUM.

Deja este târziu. Însă cine salvează un om, salvează omenirea. Cine salvează un colţ de lume, un colţ de grădină, salvează Pământul. Nu sunt cuvinte mari: Pământul moare, iar noi murim cu el, dacă nu vom schimba nimic ACUM şi AICI.

Un semnal de alarma pentru deşteptarea conştiinţei universale. Apa trebuie salvată! Nu este vorba de un joc, este deja realitatea noastră. Faceţi asta pentru copiii voştri. Dacă nu-i aveţi încă, s-ar putea ca într-o zi să-i dobândiţi. Să nu le lăsăm Infernul moştenire… Să le lăsăm viaţa!

Stop poluării! Pentru un pământ mai sănătos, pentru aer, pentru apă!

via Angela FURTUNĂ
scriitoare şi publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (1)

  1. dog

    nimanui nu–i pasa deoarece merg pe considerentul: de ce sa repar ceva ce inca nu e stricat, ai sa vezi cum marii nostri conducatori de judet vor incepe sa faca o defrisare, sa uite ca trebuie autorizatie la mediu la niste intreprinderi, iar incet incet se va schimba totul, pe tema asta ar trebui facuta o constientizare a publicului dar care sa fie puternic mediatizata la nivel national, pentru asta trebuie bani sau suport de la guvern, iar cei care au bani sau cei din guvern (de multe ori sunt aceeasi sau macar in stransa legatura) nu dau doi lei pe mediu nostru. Naspa situatie si fara sa luam atitudine o sa fie si mai naspa.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.