Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Atelier de fotografie – trei zile de teorie și aplicare

Data publicării
Categoria

În perioada 16-18 Iunie 2012 sau 23-25 Iunie 2012 (conform opțiunii majorității), Francisc Mraz, fondatorul a Şcolii de Poetică Fotografică Francisc Mraz Bucureşti, te invită la trei zile de teorie și aplicare în nordul Moldovei.

Viziune inedită asupra fotografiei ca purtătoare de atmosfere, sensibilitate, expresie şi simţăminte

Arta trăieşte în spaţiul emoţiilor umane. Informaţia directă se adresează raţiunii şi de obicei are efect superficial şi de scurtă durată.

Am dezvoltat de-a lungul anilor o poetică fotografică – înţeleasă ca o sumă de mijloace estetice care creează atmosfere – prin care să putem alunga convenţionalul, dulcegăriile, anecdoticul sau copierea seacă a lumii înconjurătoare.

Lucrăm cu forţe vizuale nemăsurabile, fizic ireale, dar cu efecte puternice la nivelul văzului şi extrem de expresive. Adresa acestor forţe vizuale este sentimentul, intuiţia, spaţiul sufletesc şi doar în mică măsură intelectul, logica şi raţiunea.

Viaţa este un şir de conflicte-contraste cu o varietate de conţinut infinită, deci suntem „antrenaţi” să percepem complex şi dinamic multiple cupluri de sentimente contrastante. Cât de firesc este să ne exprimăm prin fotografii cu mai multe idei, prin câteva perechi contrastante de stări care nu sunt tocmai liniştitoare, dar permit emiterea şi perceperea unor frumuseţi ce pot tăia respiraţia? Mai vrem să facem fotografii cu o singură idee, cu o singură stare, liniştitoare ca un calmant de sinteză?

Prin aceste ateliere doresc să îmbogăţesc aptitudinile cursanţilor cu viziuni inedite şi profunde asupra fotografiei de expresie. Doresc să dezvolt intuiţia, creativitatea şi capacitatea de analiză în fotografie. Este vorba de fotografia purtătoare de atmosfere, tensiuni, sensibilităţi şi simţăminte umane. Ne vom mişca printre instrumente de compoziţie fotografică suficient de glisante ca să nu ne plictisim dar suficient de guvernabile ca să putem să ne exprimăm.

Noutatea acestei abordări a fotografiei face să fie bineveniţi şi începătorii dar şi cei cu experienţă considerabilă în fotografiat.

Despre atelier (workshop)

În această primăvară-vară dorim să organizăm un atelier fotografic in nordul Moldovei. În acest atelier de trei zile (sfârşit de săptămână lărgit) vom combina comunicarea teoretică, aplicarea teoriei pe teren şi analiza fotografiilor făcute cu elemente de cultură picturală utilă dezvoltării fotografice. Prin acest atelier din nordul Moldovei începem un ciclu de ateliere în zone extrem de depărtate capitalei, încercând astfel o democratizare a distanțelor.

Atelierul are o durată de trei zile (vineri-duminică), programul fiind compus astfel: o parte de teorie (2-3 ore), continuată cu fotografiere în teren (3-4 ore) şi încheiată cu selecţia şi discutarea fotografiilor făcute (2-3 ore).

Cele mai reuşite lucrări ale participanţilor vor fi expuse în spaţii publice în cadrul expoziţiei Taberelor Fotografice a Cursului de un an al Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz”.

Tematica teoretică

  • Cum să evităm banalul şi impersonalul în fotografie. Cum să eliminăm indiferenţa la nivelul creaţiei şi al percepţiei.
  • Portretul fotografic ca o colaborare viguroasă între expresia facială şi un fundal complex.
  • Analize de picturi cu concluzii fotografice, urmărind efectul de îmbogăţire a instrumentarului fotografic.

  • Compoziţia fotografică redimensionată pe linii, forme şi diverse fenomene dominante de imagine. Dominantele de imagine vor fi utilizate cu perspectivă inedită, modernă, ca
  • principalele mijloace de instituire atmosferică.
  • Lumea culorilor în fotografie. Alb-negru sau color? Expresivitatea culorilor principale şi a contrastelor cromatice.
  • Culoarea în pictură, lecţii de utilizare a culorilor în fotografie.

Fiecare participant îşi va face acasă selecţia lucrărilor din a treia zi şi o va trimite la francisc.mraz@fotopoetica.ro. Această selecţie va fi evaluată de Francisc Mraz şi asistenţii săi, iar rezultatul întregului grup va fi trimis tuturor participanţilor, pentru asigurarea viziunii globale. La finalul celor trei ateliere se vor face selecţiile pentru expoziţie.

Logistica Atelierului

Loc: cazare rezervată într-o pensiune ce va fi anunţată din timp. Aici avem asigurate sală propice cursurilor şi discuţiilor, calculator, proiector, ecran.

Durată: trei zile, vineri-duminică.

Număr participanţi: Capacitatea acestui atelier este de 30 de locuri (plus-minus cinci). Aplicanţii trebuie să posede aparate foto cu reglaje manuale. Este util să aveţi laptop-uri pentru a putea face selecţia şi editarea propriilor fotografii.

Costuri şi reduceri: taxa de participare la atelier este de 350 lei. Cazarea şi mesele sunt suportate separat de fiecare participant.

Cei care, în urma experienţei atelierului, doresc să aprofundeze teoria şi practica fotopoetică vor beneficia de o reducere de 10% la cursul de Poetică fotografică de un an universitar care se va desfasura in Bucuresti. Detalii despre acest curs găsiţi pe www.fotopoetica.ro.

Data limită a înscrierilor pentru primul atelier este 10 Iunie 2012.

Dacă nu vor fi suficienţi înscrişi (minim 15), începerea atelierului se va amâna. Noile date vor fi comunicate prin email şi pe site.

Informaţii suplimentare la tel: +4 0722 203 529 sau francisc.mraz@fotopoetica.ro.

Mai mult despre viziunea şcolii, profesori, absolvenţi, invitaţi, fotografiile şi expoziţiile lor, puteţi afla pe site.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.